31 ianuarie 2016

31 ianuarie: Sfântul Ioan Bosco, preot


Ioan Bosco s-a nscut la 16 august 1815 într-un ctun, numit Becchi, la 40 km de Torino. Orfan de tatde la vârsta de doi ani, a fost crescut de mama lui, Margherita Occhiena, o persoansimplcare avea o credință puternică și un caracter puternic, care i-a insuflat nevoia de rugciune, teama de Dumnezeu i o devoiune specialpentru Fecioara Maria, mama lui Isus.

Înzestrat cu o inteligenţă deosebită și o agilitate corporalpuin comun, chiar de mic copil aduna în jurul su pe cei de o vârstcu el i organiza cu ei jocuri copilreti distractive. Când însauzea clopotul sunând pentru slujb, nvleau cu toii în biseric.

La 14 ani, nu frdificultate, a început studiile pentru a deveni preot, dorință pe care o avea de la nouani. Hirotonit preot în 1841, i-a dedicat întreaga viață educaiei tinerilor. La început a adunat un grup mic de biei pe care îi ajuta sse joace, sse roage i adesea sia i masa în locuina care îi fusese repartizatca preot. Dar în curând, din pricina zgomotului i a deranjului pe care îl fceau copiii, a trebuit sprseascaceastlocuinţă, precum i altele închiriate provizoriu. În cele din urm, a reuit sgseascun adpost stabil, unde, ajutat de mama sa Margareta, dei lipsit de mijloace materiale i întâmpinând multiple împotriviri, don Bosco a dat viaţă unui mare complex socio-cultural numit Oratoriul Sfântului Francisc de Sales.

Oratoriul era un loc de întâlniri duminicale pentru tinerii care doreau spetreaco duminicîn veselie sntoasă şi sfânt, complex de coli de arte i meserii pentru tinerii muncitori i coli pentru studii umanistice. În acest complex se aplica pedagogia care mai târziu se va numi metoda preventiv, metodce se baza pe religie, raiune i iubire. Practicarea metodei preventive este în întregime întemeiatpe cuvintele sfântului Paul care zice: Iubirea este îndelung rbdtoare, iubirea este binevoitoare. Toate le suport, toate le crede, toate le sper, toate le îndur(1Cor 13, 4.7).
Don Bosco a asigurat continuitate operei sale întemeind Asociaia Sfântului Francisc de Sales (Salesienii) i Fiicele Mariei Ajuttoare. A fost i un foarte fecund scriitor popular i a iniiat mai multe aciuni pentru dezvoltarea presei catolice. Trind în anii învolburai ai Risorgimento-ului, a tiut sstea departe de politic, dar a intervenit în mai multe rânduri între Sfântul Scaun, Guvernul italian i casa regalde Savoia.

Întotdeauna vesel i amabil, se simea preot în casa sracului, preot i în palatul regelui i al minitrilor. Dei a aprat cu sinceritate i fermitate adevrul credinei catolice, nu s-a ruinat niciodatde prieteniile sale cu protestanii i cu evreii. Sdezaprobm greelile, scria el în Catolicul în viaţă..., dar srespectm totdeauna persoanele.

Sfântul Ioan Bosco a murit la 31 ianuarie 1888 i a fost declarat Sfânt de ctre Papa Pius al XI-lea în 1934.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai chemat pe sfântul Ioan Bosco, preot, sfie pentru tineri învăţător i printe, d-ne i noufocul iubirii de care era înflcrat el, ca scutm mântuirea frailor notri i s-i slujim numai ie. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent