14 ianuarie 2016

14 ianuarie Sfântul Felix de Nola, preot


Nscut la Nola, lângNapoli, sfântul Felix a trit în secolul al treilea. Dupmoartea tatlui su, el i-a împrit aproape toate bunurile celor sraci. Episcopul Maxim de Nola l-a hirotonit preot. În anul 250, când a izbucnit persecuia lui Decian, Maxim a fost nevoit sfug. Persecutorii l-au prins pe Felix, l-au biciuit cu cruzime, l-au legat cu lanuri, i l-au aruncat în închisoare. Într-o noapte un înger i s-a artat i l-a invitat s-l însoeascpentru a-l ajuta la Maxim. Lanurile i-au czut, uile s-au deschis, iar sfântul a putut saducalinare episcopului care suferea de frig i foame. Persecutorii l-au aresteazdin nou, însel a scpat din nou din închisoare în mod miraculos.

Dupce persecuia a încetat, Felix, care rmase ascuns timp de ase luni, a revenit la îndatoririle sale. La moartea lui Maxim, poporul l-a dorit episcop însel a reuit s-l convingsaleagpe altcineva. Fiindu-i confiscat restul de avere a refuzat scearretrocedarea acesteia. Pentru a avea din ce tri a închiriat trei hectare de pmânt pe care îl lucra cu mâinile sale. Ceea ce avea în plus față de ceea ce avea nevoie druia sracilor.

Ajungând la o vârstînaintata murit în ziua de 14 ianuarie, zi în care este pomenit, anul exact al morii fiind însnesigur.

Rugciune
Dumnezeule, lumina credincioilor i pstorul sufletelor, care l-ai aezat în Bisericpe sfântul Felix de Nola, pentru a pstori prin cuvânt pe credincioii ti i a-i cluzi cu exemplul su, d-ne harul ca, prin mijlocirea lui, spstrm credina pe care ne-ai împrtășit-o i surmm calea pe care ne-a artat-o. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent