17 ianuarie 2016

17 ianuarie: Sfântul Anton, abate

Cel mai ilustru clugr al Bisericii cretine din primele veacuri a murit la vârsta de peste o sutde ani. Despre el ni s-a pstrat unul dintre cele mai frumoase modele de biografie a unui sfânt. Autorul istoriei vieii sfântului Anton este sfântul Atanaziu, care i-a fost prieten i ucenic zelos. El nu a trecut cu vederea nici un amnunt care ar fi putut aduce o luminreferitor la personalitatea, deprinderile, caracterul, operele i gândirea celui care pe drept cuvânt este numit Printele monahismului, iniiatorul vieii clugreti.



S-a nscut la Como, o localitate din centrul Egiptului. La vârsta de 20 de ani, Anton a prsit toate pentru a urma întocmai sfatul lui Isus: dacvrei sfi desvârit, mergi, vinde tot ce ai... La început s-a retras într-un inut pustiu i neprimitor, printre vechi morminte prsite, apoi s-a stabilit pe țărmul Mrii Roii, unde timp de 80 de ani a dus viaţă de pustnic.

Experiena vieii în pustiu, în sens real sau figurat, este acum o metodde viaţă ascetic, metodaxatpe austeritate, sacrificiu i cea mai mare singurtate. Sfântul Anton, chiar dacnu este iniiatorul ei, este exemplul cel mai strlucit i mai antrenant. De fapt, frca el sfi redactat vreo regulde viaţă monahală şi frsfi încurajat pe alii ca s-l urmeze în deert, Anton a exercitat o puternicinfluenţă mai întâi asupra concetăţenilor si, i apoi asupra Bisericii întregi.

Dei pe atunci nu existau mijloacele moderne rapide de comunicaie, mesajul extraordinarei sale aventuri spirituale s-a rspândit atât de departe încât din întregul Orient au început salerge spre el, pentru a primi sfat i întrire spiritual, clugri, pelerini, preoi, episcopi i muli suferinzi i nevoiai. Însui Constantin cel Mare i fiii si au pstrat legtura cu sfântul pustnic. Cu toatdragostea lui faţă de singurtate i tcere, Anton nu i-a neglijat datoria pe care o are orice cretin de a folosi i spre binele altora darurile revrsate de Dumnezeu în sufletul propriu. De douori i-a prsit sihstria i s-a dus la Alexandria: prima datpentru a încuraja pe cretinii prigonii de împratul Maximilian Daia, iar a doua oara rspuns chemrii sfântului Atanaziu i a venit sîndemne pe cretini la urmarea cu statornicie a învăţăturilor proclamate de Conciliul Ecumenic din Niceea (325).

Sfântul Anton este reprezentat în iconografie atacat de ispitele Diavolului care i-au tulburat singurtatea. Cel Viclean îi aprea sub chip de îngeri, de femei provocatoare sau animale. Mai este de asemenea reprezentat înconjurat fiind de animale domestice al cror protector este considerat.

Rugciune
Dumnezeule, care i-ai dat sfântului abate Anton harul s-i slujeascprintr-o viață eroicîn pustiu, druiete-ne, prin mijlocirea lui, bucuria ca, lepdându-ne de noi înine, ste iubim necontenit mai presus de toate. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent