25 ianuarie 2016

25 ianuarie: Convertirea Sfântului Paul



Începând cu secolul al VI-lea, Biserica a început scomemoreze convertirea sfântul Paul amintind un eveniment atât de important din viaa aceluia care i-a dedicat toatenergia personalității sale atât de complexe Evangheliei Domnului Cristos.


Celebrarea fixatpentru ziua de 25 ianuarie ne docazia svedem cum Domnul cel înviat lucreazpentru mântuirea oamenilor cerând mereu colaborarea omului. Saul din Tars lupta vdit împotriva cretinilor. Aceasta înso fcea datoritignoranei cci încnu îl cunotea pe Cristos. Astfel cel îi considera pe cei care credeau în Domnul nite oameni care au abandonat adevrata credință, propagând neadevruri, blasfemiind.

Paul enumeră şi motivele care-i dau dreptul de a fi considerat Apostol: el l-a vzut pe Domnul, pe Cristos Înviat care l-a chemat i pentru aceasta este martor al Învierii; i el a fost trimis spredice direct de ctre Cristos, ca i cei doisprezece. Cunoaterea directa faptelor, chemarea, trimiterea, trei condiii pe care el le îndeplinete datoritacelui miracol al harului petrecut pe drumul Damascului, când Cristos l-a silit scapituleze necondiionat, astfel ca strigat: Doamne, ce vrei ca eu sfac? În cuvintele lui Cristos putem descoperi taina sufletului lui Paul: Greu îi este ie ste împotriveti boldului (Fap 24,14), proverb oriental care se referla faptul canimalul de traciune nu se poate împotrivi bastonului cu vârf metalic ascuit cu care stpânul îl silete la lucru.

Este adevrat cSaul cuta prin toate sinagogile sdescopere pe cretini i s-i împingla blasfemii folosind chiar fora (Fap 24,11), dar el aciona în buncredinţă, i când cineva lucreazîntr-adevr din dragoste ctre Dumnezeu, dezorientarea nu poate dura prea mult. Mai degrabsau mai târziu apare nedumerirea, adicimboldul harului, licrirea razei de lumina adevrului: Cine eti tu, Doamne? Eu sunt Isus pe care tu îl prigoneti. Aceastapariie a lui Cristos în viaa lui Paul, este consacrarea lui ca Apostol i scânteia care îi va descoperi adevrul minunat al unităţii indestructibile a lui Cristos cu cei credincioi lui.

Aceastîntâlnire a lui Paul cu Cristos la porile Damascului, întâlnire pe care Paul o aseamncu experiena pascala celor Doisprezece i cu strlucirea orbitoare a primei raze de lumina creaiei, va fi laitmotivul predicii sale orale i scrise. Cele paisprezece scrisori care ne-au rmas de la el ne descoperfiecare câte ceva din sufletul su i ne ajutsînelegem minunea petrecutpe drumul Damascului, minune de neîneles pentru cine ar încerca sîi gseascdoar o explicaie psihologic, chiar recurgând la extazul religios, sau, ceea ce ar fi mai ru, la halucinaie.

Din experiena sa, sfântul Paul va trage aceastconcluzie dttoare de mângâiere i încurajare: Cristos Isus a venit în lume ca s-i mântuiascpe cei pctoi, între care eu sunt primul, însde aceea am gsit îndurare pentru ca Cristos Isus s-i arate mai întâi în mine toatîndelunga lui rbdare [fcând din mine] un model pentru cei care vor crede în el spre viaa venic (1Tim 1,15-16).

Rugciune
O, sfinte apostol, care ai dat învățăturlumii întregi, îndreapt-i privirea spre noi. Tu, învățător al neamurilor, ajut-ne strim în credință. Sfinte Paul, roag-te pentru ca harul lui Dumnezeu în noi snu rmânfrrod. În tine harul a lucrat în mod minunat. Din persecutor, ai devenit apostol. Domnul i-a îndrumat paii i i-a oferit o misiune special. Roag-te pentru Biserica lui Cristos saibparte astzi de muli i sfini apostoli. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent