21 ianuarie 2016

21 ianuarie: Sfânta Agneza, fecioară martiră

Sfânta Agneza a fost martirizatla începutul secolului al IV-lea, la vârsta de 12 ani, în timpul prigoanei împratului Diocleian. Urmând o tradiie greac, papa Damasus afirmcsfânta Agneza ar fi fost arspe rug. Dar este mai verosimilafirmaia poetului Prudeniu, i împreuncu el a întregii tradiii latine, ctânra Agneza, dupce a refuzat saducjertfzeiei Vesta, a fost duscu fora într-un local ru famat i expusbtii de joc a celor de acolo, apoi decapitatcu o loviturde spad.

Faptul este astfel comentat de ctre sfântul Ambroziu, care în cinstea ei a compus imnul Agnes beatae virginis: Într-un trup atât de mic, se gsete oare un loc sfie lovit? Fetele de vârsta ei nu reuesc ssuporte privirea încruntata prinilor, i îneptura unui ac le face splâng: dar Agnesa îi oferîntreaga fiinţă tiului spadei cu care clul se îndreaptcu furie spre ea.
În legturcu puritatea ei sufletească şi statornicia în credinţă, tradiia a esut i în jurul ei o întâmplare istorisită şi despre alte tinere martire: Agata, Lucia, Cecilia, menionate împreuncu Agnesa în rugciunile de la Sfânta Liturghie, dupCanonul Roman. Duptradiia popular, însui fiul prefectului Romei a încercat so determine pe Agneza si schimbe hotrârea de a rmâne fecioar. Respins în încercrile sale, tânrul a denunat-o ceste cretin. Prefectul Sinfronius în persoani-a poruncit saducsacrificii zeiei Vesta, i deoarece a refuzat, a trimis-o pe Agneza într-un lupanar. Ajutatde puterea lui Dumnezeu, ea a scpat nevtmatdin aceastînjositoare osând, deoarece omul care a încercat sse apropie de ea a czut mort la picioarele ei. Pe locul unde s-a petrecut acest fapt, loc identificat cu Circul lui Domiian, s-a ridicat mai târziu biserica Sfânta Agneza în Aren.

Îndârjirea prefectului nu s-a înmuiat în faa miracolului, iar Agneza a dat suprema mrturie pentru Cristos prin jertfa vieii sale fragede, gingaş şi neptat miel oferit în dar lui Dumnezeu. Un ritual din vechime pstreazamintirea acestui exemplu de nevinovăţie. În dimineaa zilei de 21 ianuarie se binecuvânteazdoi miei, care sunt oferii Sfântului Printe Papa: din lâna lor vor fi esute palium-urile oferite arhiepiscopilor. Aceastfoarte veche ceremonie se desfăşoarîn bazilica Sfânta Agneza, bazilicce a fost construitpe Via Nomentana de ctre Constantina, fiica lui Constantin, în jurul anului 345.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, tu alegi fpturile cele mai slabe pentru a-i face de ruine pe cei puternici ai lumii. Te rugm, druiete-ne nou, celor care srbtorim naterea pentru cer a sfintei Agneza, martira ta, harul surmm exemplul ei de statornicie în credință. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent