23 ianuarie 2016

23 ianuarie: Sfânta Emerențiana, Sfântul Ildefons

Sfânta Emerențiana, fecioară martiră
Un autor necunoscut din secolul al V-lea a adugat în povestirea în limba latina martiriului sfântei Agneza, Passio, scris de Pseudo-Ambroziu, un al treilea capitol care prezintfuneraliile sfintei, apariia fcutprinilor ei la opt zile dupmoarte i construirea bazilicii dedicatei de ctre Constana, fiica lui Constantin. Printre credincioii care au participat la funeraliile Agnezei este amintită și Emerentiana, quae fuerat collactanea eius, virgo sanctissima, licet cathecumena.

Pe neateptate, un grup de pgâni fanatici au început sîi agreseze pe cretini, acetia dispersându-se. Emereniana, în loc sfug, îi apostrofcu curaj, însdatoritacestui gest sfâri lapidat. Prinii sfintei Agneza o înmormântarîn apropiere: in confinio agelli beatissimae virginis Agnetis. Nu e nici un dubiu pentru autorul povestirii, prezentând doctrina Botezului sângelui, cEmereniana a fost botezatîn propriul sânge, murind pentru aprarea dreptății, mrturisindu-l pe Domnul.

Din pcate îns, întreg capitolul trei al Passio Agnetis este criticat în mod sever de ctre comentatori. Existtotui elemente care atestnumele sfintei, martiriul su i faptul ca fost înmormântatîn apropierea mormântului sfintei Agneza. Unii specialiti sunt de acord cu faptul cEmereniana era încîn perioada de catecumenat atunci când a fost ucis.

Cu dificultate se poate face încadrarea cronologica martiriului. Se considercacesta a avut loc în perioada lui Diocleian. Martirologio Geronimiano o amintete într-un grup de martiri înmormântai în Coemeterium Maius aflat pe Via Nomentana. Sfânta Emereniana mai este atestatde un epigraf gsit în acelai cimitir.

Rugciune
Dumnezeule, tu ne dai astzi bucuria de a srbtori pe sfânta Emereniana i ne luminezi cu exemplul curăției i al triei sale. Druiete-ne cu buntate harul de a fi ajutai, prin meritele ei, sînaintm pe drumul credinei. Amin.



Sfântul Ildefons, episcop

Sfântul Ildefons s-a nscut în anul 607. Era descendent al unei puternice familii romane care i-a pregtit o carierpe msurîn ciuda dificultăților politice. ÎnsIldefons nefiind de acord cu acest proiect, fugi de acas, refugiindu-se în mnstirea Sfinii Cosma i Damian care se gsea în apropiere de Toledo. Acolo el s-a consacrat vieii monahale i a devenit diacon.

Dei el dorea srmânastfel, confraii si l-au ales abate al mnstirii datoritcalităților sale: pietate, cultur, energie i o capacitate de vorbire foarte plcut. Atunci când episcopul a murit, în anul 657, omul dedicat studiului i rugciuni, având cam 50 de ani, a devenit conductor ecleziastic în dieceza capitalei regatului vizigoilor. Nu dorea saccepte aceastonoare. Pentru a-l convinge însui regele vizigot, Recesvinto, a venit la el.

De la sfântul Ildefons avem multe pagini prin care îi exprima nelinitea față de scandalurile create de cretini influeni i fali, în contextul unor conflicte dure cu regele, care totui îl stima i cu privire la clericii care erau mult prea implicai în afacerile de stat.

Ildefons ne-a lsat opere doctrinale i de moral, tratate despre Mama lui Isus i imne liturgice. Una din cele mai importaznte opere ale sale rmâne De viris illustribus care este o continuare a enciclopediei sfântului Isidor din Sevilia care purta acelai titlu i cruia conform tradiiei îi fusese ucenic.

Credincioii erau adânc micai de devoiunea lui față de Preasfânta FecioarMaria, la care se adaugpovestirea unor fapte minunate. De exemplu atunci când, în timpul unei celebrri solemne, Preacurata apru în biseric, oferindu-i lui Ildefons haina liturgic(planeta) pentru liturghie.

A murit la Toledo, oracruia îi este patron spiritual, în ziua de 23 ianuarie 667. Credincioii l- au proclamat îndatsfânt, fcând mereu legtura dintre el i numele Fericitei Fecioare Maria.

Rugciune
Dumnezeule care ai binevoit s-i druieti Bisericii tale un chip al bunului Pstor, în persoana sfântului Ildefons, prin mijlocirea lui, învrednicete-ne cu buntate sajungem la pășunile tale venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent