02 ianuarie 2016

2 ianuarie: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigore din Nazianz

Sfântul Vasile cel Mare, episcop şi învăţător al Bisericii



Bisericile din Capadocia, în centrul actual al Turciei, dau mrturie i astzi, prin frescele lor splendide, de vechea splendoare a cretinismului din secolul al IV-lea.

Sfântul Vasile cel Mare s-a nscut aici în 329 într-o familie cretin. Bunicul su a murit martir, mama (Emilia) i sora lui (Macrina) erau venerate pentru sfinenia lor, sfini au fost fraii Petru, episcop de Sebaste, i Grigore, episcop de Nissa.

Pe lângacestea, a fost prieten apropiat cu un alt sfânt, Grigore, episcop de Nazianz (de aceea numit Nazianzenul) care este srbtorit în aceeai zi cu el în calendarul bisericesc latin.

Sfântul Vasile este considerat pionierul vieii mnstireti din prile de Rsrit ale Bisericii deoarece a redactat mai multe lucrri, în special Reguli care au orientat viaa de mnstire a clugrilor care, dupnumele lui, se numesc bazilitani.


În anul 370 este chemat sconducepiscopia de Cezarea Capadociei. În aceastcalitate a trebuit sse consacre cu toate puterile aprrii adevrului învăţăturii cretine împotriva greelilor susinute de arianism.

Dar nu activitatea lui teoretic, doctrinal, i-a adus, încpe când era în viaţă, denumirea de Cel Mare. Ceea ce i-a atras aceastdenumire a fost activitatea sa practicla care trebuie adugate predicile rsuntoare pe care le inea, crile strbtute de un deosebit entuziasm, cum este Scrisoarea ctre tineri, i o vastcorespondenţă.

Subiectul la care revenea cel mai des i cu mai mare forţă era caritatea, ajutorarea celor lipsii. Adesându-se unui interlocutor, se exprima astfel: Tu zici: Pe cine am pgubit pstrând numai pentru mine ceea ce este al meu? Dar spune-mi sincer: Ce este al tu? Cine i-a dat drept de proprietar peste ceea ce ai? Dacfiecare s-ar mulumi cu ceea ce-i este necesar i ar da sracilor ceea ce-i prisosete, nu ar exista nici sraci, nici bogai. i el nu s-a mulumit doar cu vorbe. La marginea oraului Cezareea, prin munca i drnicia lui a luat fiinţă o adevratcetate a carităţii, sanatorii, azile, spitale, laboratoare i coli de meserii.

Sfântul Grigore din Nazianz, episcop şi învăţător al Bisericii




Sfântul Grigore din Nazianz s-a nscut la Arianze, în Capadocia în anul 330. A studiat la Atena unde a legat o strânsprietenie cu sfântul Vasile cel Mare. A murit în 390 la Nazianz, în Capadocia.

Sfântul Grigore a devenit episcop de Nazianz i s-a distins ca un om de studiu i poet. Pentru doctrina lui profundă şi excelentul dar al vorbirii, a primit supranumele de Teologul. A rmas celebru emoionantul Discurs de adio pe care l-a rostit atunci când a trebuit sprseascConstantinopolul din cauza uneltirilor adversarilor si. Totul este schimbtor, scria el în ale sale Poeme morale, pentru ca sîndreptm iubirea inimii noastre spre cele neschimbtoare.

Îi plcea sse facplcut plublicului pe care îl seducea prin magnetismul cuvintelor sale. Totui, de fiecare datcând mulimile se adunau în jurul su, agitaia creati-a inspirat adesea dorina de a se reculege pentru a împlini o altvoință, a Domnului, nu a sa.

Rugciune
Dumnezeule, care ai binevoit sluminezi Biserica ta cu exemplul i învățătura sfinilor episcopi Vasile i Grigore, druiete-ne, te rugm, harul sînvățăm în umilință adevrul tu i s-l înfptuim cu fidelitate, în iubire. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent