12 ianuarie 2016

12 ianuarie: Sfânta Tatiana, martiră


Sfânta Tatiana este o martirdin secolul al III-lea în timpul împratului Alexandru Severus. Ea s-a nscut în Roma, într-o familie important, tatl su fiind de trei ori consul al cetății. Acesta era în secret cretin i i-a educat fiica sîl iubeascpe Dumnezeu i Biserica.

La vârsta maturității, Tatiana a decis sse consacre lui Dumnezeu, renunând la bogățiile acestei lumi a ales cutarea bogățiilor eterne. A împlinit slujirea de diaconesîntr-una din bisericile din Roma i sluji lui Dumnezeu în post i rugciune, purtând de grijcelor bolnavi i celor nevoiai.

Pe timpul împratului Alexandru Severus (222-235) care avea doar 16 ani, puterea era în mâinile lui Ulpian, un duman i un persecutor al cretinilor. Tatiana fu arestată și dusîn templul lui Apolo pentru a aduce sacrificii zeilor. Însaceasta începu sse roage i îndatîncepu un cutremur care fcu țăndri statuile zeilor, iar o parte din templu se prbui peste preoii pgâni. Diavolul care slășluia în acei zei umpluse templul de ipete. Persoanele prezente la eveniment au vzut umbra sa zburând.

Apoi pgânii scoaserochii Tatianei. Însea a îndurat cu mult curaj aceastcazmrugându- se pentru persecutorii si pentru ca Domnul sle deschidochii interiori. Domnul a ascultat ruga sa. Clii vzurpatru îngeri care o înconjurarpe sfântă și care se luptau împotriva lor. O voce se auzi din cer. Opt brbai au crezut în Isus Cristos i czurîn genunchi înaintea sfânta Tatiana rugând-o sle ierte pcatele. Pentru cs-au declarat cretini, acetia au fost torturai i executai, primind botezul sângelui.

Suferinele martiriului au continuat înctrei zile. Pe lângacestea i mrturia faptelor minunate se artau celor care nu credeau. Vzând cnu are sorde izbândcu Tatiana care rmânea fidelDomnului Isus Cristos în laudă și rugciune, judectorul a condamnat-o la decapitare.
Sfânta Tatiana este patroana spirituala studenilor.

Rugciune
O, SfântTatiana, fecioaraleasa Bisericii dreptmritoare, tu care l-ai preamrit pe Dumnezeu prin martiriul tu, fii ocrotitoarea noastrîn faa necazurilor i a primejdiilor.
Tu, sfântmartir, mireasa lui Cristos, dupcuvântul Evangheliei: oricine va voi s-i salveze viaa o va pierde, iar cine îi va pierde viaa pentru Mine i pentru Evanghelie, acela o va câtiga, nu te-ai temut i cu bucurie i-ai dat viaa pentru El.
SfântTatiana, vezi slbiciunile i neputinele noastre, vezi teama noastrde greutăţi i frica noastrde suferinţă şi nu ne lsa pe noi, cei ce iubim patimile pctoase mai mult decât ptimirea pentru Cristos i nu suntem vrednici de numele de cretini, dar alergm la ajutorul tu, ca smijloceti pentru noi pururea la iubitorul de oameni, Domnul Dumnezeu, spornim pe calea pocinei.
SfântTatiana, aa cum te-au înconjurat pe tine îngerii, aa sne înconjoare i pe noi mila Domnului cu rugciunile tale. Aa cum rnile i-au fost tmduite de Cristos, aa sne fie i noutmduite rnile sufletului prin mijlocirea ta. Ca întrii pe piatra credinei, slav, cinste i închinciune sînlţăm Unuia în Treime Dumnezeul nostru, Tatlui i Fiului i Sfântului Duh, acum i pururea i în vecii vecilor. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent