10 ianuarie 2016

10 ianuarie: Sfântul Agaton, Sfânta Zoe

Sfântul Agaton, papă


Papa Agaton, originar din Palermo, este venerat ca sfânt din vremuri strvechi. La 27 iunie 678 a fost ales succesor al sfântul Petru. Pontificatul su nu a durat decât doi sau trei ani.

Cel mai important eveniment din pontificatul lui a fost sfâritul conflictului legat de erezia monoteletismului la Conciliul al III-lea de la Constantinopol (al VI-lea Conciliu Ecumenic).

În august 678, împratul Constantin al IV-lea l-a invitat pe papla Constantinopol. Agaton a acceptat invitaia, împratului pregtindu-se contiincios cu diveri învățai ai Bisericii ca sasigure o poziie unita Bisericii din Occident. În martie 680, papa i 150 de episcopi au declarat cînvățătura monoteletismului are caracter eretic. Al VI-lea Conciliu Ecumenic a avut loc între 7 noiembrie 680 i 16 septembrie 681 sub prezidiul lui Constantin al IV-lea la Palatul Imperial de la Constantinopol.

Agaton a murit în data de 10 ianuarie 681 la Roma, încînaintea sfâritului conciliului. Este venerat în Biserica Catolicpe 10 ianuarie, iar în Biserica Ortodoxpe 20 februarie.

Rugciune
Dumnezeule care l-ai rânduit pe sfântul Agaton ca pstor al întregii tale Biserici i l-ai fcut sstrluceascîn chip minunat prin învățătură și prin sfinenia vieii, d-ne nou, care cinstim meritele sale, harul sstrlucim prin fapte bune înaintea oamenilor i sardem de iubire înaintea ta. Amin.


Sfânta Zoe, martiră


Despre sfânta Zoe avem anumite informaii în Faptele sfântului Sebastian, cavaler cretin martirizat de arcaii împratului roman. Sfânta srbtoritîn aceastzi era soia fericitului Nicostrat. Ea se convertise la auzul mesajului cretin propovduit de ctre sfântul Sebastian. Dupea, i soul su s-a convertit la cretinism.

În timp ce se ruga la mormântul sfântul Petru, în timpul persecuiei lui Diocleian, Zoe a fost arestată și închis. A sfârit atârnatde prul ei de un copac, sub care s-a aprins un foc. A murit nu din cauza flcrilor ci din cauza fumului.

Zoe este un nume antic provenit din limba greacă și care înseamnviață.

Rugciune
Dumnezeule, care îi arăți puterea în slbiciunea omeneasc, druiete-le tuturor acelora care cinstesc intrarea în slava sfintei Zoe puterea tainicprin care ea a dobândit cununa biruinei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent