20 ianuarie 2016

20 ianuarie: Sfântul Fabian, Sfântul Sebastian


Sfântul Fabian, papă martir

Papa Fabian a fost una dintre primele victime ale persecuiei împratului Decius din anul 250. A devenit episcop al Romei în anul 236. i-a dobândit îndatfaima de bun organizator. Aceasta nu era doar prerea cretinilor, ci, dupcum reiese dintr-o notreferitde sfântul Ciprian, însui împratul afirmase car fi preferat saibca adversar un alt împrat, decât saibîn Roma un episcop asemenea lui Fabian.

Înainte de a fi ales pe tronul pontifical era aproape necunoscut. Legenda aurea vorbete de o porumbiţă albcare s-ar fi aezat pe capul lui Fabian în timp ce asista la adunarea cretinilor care trebuiau sdesemneze candidatul la înaltul oficiu de Pstor suprem al Bisericii. Odatales, a ajuns sfie preuit de toi, nu numai pentru inovaiile în domeniul administrativ ci i prin contribuiile sale doctrinale, îndeosebi în controversele ce aveau loc în sânul Bisericii din Africa. Sfântul papFabian a fost înmormântat în catacombele Sfântului Calist, de care s-a îngrijit în mod deosebit.

Rugciune
Dumnezeule, slava preoilor, te rugm ca, prin mijlocirea sfântului Fabian, martirul tu, sne dai harul sînaintm în comuniunea credinei apostolice i în slujirea ta. Amin.


Sfântul Sebastian, martir


Sfântul Sebastian se aflîngropat în catacombele care astzi îi poartnumele, el murind sub împratul Diocleian. Sfântul Ambroziu afirmcSebastian era originar din Milano. Istoria ptimirii sale, Passio, aduce unele amnunte, dintre care unele sunt discutabile. Se spune cSebastian era prieten cu împratul i un cavaler de vaz. În aceastcalitate, de multe ori, a ajutat pe fraii si în credinţă care erau închii sau condui la supliciu. Mai mult chiar, s-a strduit satragla credina cretinpe muli dintre soldai i prizonieri. Însui guvernatorul Romei i fiul su Tiburiu, convertii de Sebastian, ar fi murit cu moarte de martiri. O atât de intensactivitate nu putea trece neobservatla curtea imperial. Împratul Diocleian în persoana dispus sfie adus în faa lui acest îndrznecenturion.

Începutul procesului a fost emoionant. Împratul a fcut apel la vechea prietenie: i-am deschis larg poarta palatului meu i i-am pregtit calea pentru o carierstrlucit, iar tu unelteai împotriva mea. Dar s-a trecut repede la ameninţări i apoi a urmat condamnarea frdrept de apel la moarte. DupLegenda aurea, sfântul Sebastian a fost legat de trunchiul unui copac, în câmp deschis, i apoi un pluton de ostai au slobozit sgeile lor. Dupacte reiese cel a supravieuit primului martiriu, fiind îngrijit de o femeie cretindin Roma. Dupvindecarea rnilor, s-a prezentat din nou autorităţilor pgâne, care l-au osândit la moarte i l-au executat.

Rugciune
D-ne, te rugm, Doamne, duhul triei, pentru ca, urmând exemplul glorios al sfântului Sebastian, martirul tu, sînvățăm a asculta de tine mai degrabdecât de oameni. Amin.

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent