16 ianuarie 2016

16 ianuarie: Sfântul Marcel, Sfinții Berard și însoțitorii săi, primii martiri ai Ordinului Franciscan

Sfântul Marcel, papă

Sfântul Marcel este reprezentat într-o atitudine cu totul neobinuitpentru un pap: muncind într-un grajd la îngrijirea cailor i a mgarilor i s-ar putea sne mire faptul ceste considerat patronul grjdarilor i al rândailor. Toate acestea se bazeazpe amnuntele date de Iacob de Varagine în celebra sa Legenda aurea. Marcel, Marele Pontif, a mustrat aspru pe împratul Maximilian pentru cruzimea artatîmpotriva cretinilor. Cuprins de furie, împratul a hotrât prinderea lui Marcel pe când celebra Sfânta Liturghie în casa unei patriciene romane, iar apoi transformarea casei într-un grajd. Pe Marcel l-a condamnat spzească şi sîngrijeascanimalele. Dupmuli ani petrecui în aceastmunc, a adormit în pacea Domnului.

i legenda, care nu face niciodatlucrurile pe jumtate, susine cpatriciana romanamintiteste celebra Lucina, iar casa ei, transformatîn grajd, era aezatexact pe locul unde astzi se aflbiserica Sfântul Marcel de pe Corso.

Într-adevr, biserica actuala fost construit, cu o orientare diferit, în locul unei biserici arsîn anul 1519, care probabil avea la bazun catabulum, staie centrala serviciilor de pot. Cu ocazia unor recente restaurri, sub altarul mare s-a gsit o placde plumb, având o inscripie care vorbete de trupul sfântului Marcel, papă şi martir, Largo i Smaraldo, martiri, i muli alii.

În realitate, despre sfântul Marcel nu se cunosc cu siguranţă prea multe lucruri. Au fost i unii critici care au ajuns sse îndoiascde existena lui, considerându-l doar ca o variantde nume a sfântului Marcelin, ales papîn anul 296 i mort ca martir în 304. În urma lui, scaunul papal ar fi rmas vacant timp de câiva ani pânîn 309, când a fost ales sfântul Eusebiu. Asemenea afirmaii sunt, în mod evident, excesive. Calendarul roman revizuit rezervcomemorarea sfântului Marcel pentru calendarele particulare – regionale, i deoarece nu este un sfânt de importanţă universal, face meniunea cnu a murit cu moarte de martir, dar consemneazcalitatea lui de papă şi faptul ca murit la Roma în anul 309.

Scurtul pontificat al sfântului Marcel este însemnat prin douaciuni crora el le-a consacrat atenia: restaurarea parohiilor romane, devastate de persecuia crunta lui Diocleian, i justa severitate faţă de aa numiii lapsi, cretinii care în timpul prigoanei s-au lepdat de credinţă şi acum aveau pretenia sfie admii la celebrarea sfintelor sacramente fra fi fcut penitena prescris.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai rânduit pe sfântul Marcel drept urmaal lui Petru i i-ai încredinat grija întregii Biserici, ocrotete necontenit, prin mijlocirea lui, turma pe care o iubeti, pentru ca ea sse îndrepte spre patria cereascprintr-o credință netirbită și o dragoste desvârit. Amin.



Sfinții Berard și însoțitorii săi, primii martiri ai Ordinului Franciscan



În 1219, la Capitulul General al Frailor Minori, sfântul Francisc de Assisi a luat hotrârea de a merge svesteascEvanghelia la musulmani. În timp ce el a pornit spre Orient, ali frai au fost trimii în Tunisia i în Maroc.

Fraii Minori Berard, Petru, Accursio, Adiuto i Otto fceau parte din cel de-al doilea grup. Dupce s-au îmbrcat în haine civile la Coimbra au intrat în Sevilia care era sub dominaia dinastiei Almohazilor. Însîndatajuni în ora, ei au intrat într-o moschee i au început spredice. Fiind arestai au fost dui înaintea Califului care a vrut sîi trimitîn Italia. Însei au refuzat i au obinut permisiunea de a merge în Maroc.

Acolo au fost primii la Marrakech de ctre Don Pedro, fratele regelui Alfons al II-lea al Portugaliei. Neinând cont de sfaturile acestuia de a fi prudeni, începursîl vesteascpe Isus Cristos pe strzile oraului. Vzând cfraii nu vroiau sîl asculte, Don Pedro i-a închis în casa sa, dar ei au reuit sevadeze i au început din nou spredice.
De aceastdatsultanul i-a arestat i i-a condamnat la moarte în ziua de 16 ianuarie 1220. Când a aflat despre martiriul lor, sfântul Francisc a exclamat: „Acum pot spune cu adevrat cam cinci Frai Minori”. Trupurile lor au fost aduse la Lisabona. La vederea lor, sfântul Anton a luat hotrârea de a intra în Ordinul Serafic.

Papa Sixt al IV-lea i-a canonizat în anul 1481.

Rugaciune
Dumnezeule, care ai fcut sîncoleascprimele vlstare ale Ordinului Serafic prin martiriul eroic al sfântului Berard i al însoitorilor si, d-ne i nouharul ste putem mrturisi prin viaa noastr, aa cum ei te-au mrturisit cu sângele lor. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent