Translate

11 iulie 2016

12 iulie: Slujitorul lui Dumnezeu Martin Benedict



Slujitorul lui Dumnezeu Martin Benedict s-a nscut la Galbeni (com. N. Blcescu, jud. Bacu) la 31 iulie 1931, întro familie de țărani. Dupce între anii 1945-1948 a frecventat coala elementarîn satul natal, care astzi îi poartă și numele, în septembrie 1945 a intrat la Seminarul franciscan din Hluceti, unde a fost elev timp de trei ani. Odatcu începerea persecuiei oficiale a Bisericii Catolice i naionalizarea colilor de ctre Statul comunist, a fost constrâns sabandoneze Seminarul. În 1957 a absolvit Facultatea de Medicina Universității din Iai. A exercitat profesia de medic la Rducneni, Ttrni, Bacu i, în sfârit, la spitalul din Oneti (din 1962 pânla moarte), aflându-se mereu sub atenta observaie a Securității. În 1972 sa îmbolnvit foarte grav la intestinul subire motiv pentru care în câteva zile a fost supus la trei intervenii chirurgicale. La a doua intervenie, datoritlipsei de responsabilitate a echipei medicale, i s-a uitat în abdomen o penschirurgical. Medicii erau de prere cnu va tri mai mult de câteva zile, însacestea s-au transformat în 14 ani. Deoarece dimensiunea intestinului su era de doar 30 cm (msura normalfiind de circa 67 metri), muli considerau însăși viaa sa ca fiind un miracol. În aceastperioadsora sa de sânge Varvara, maic(sor) clandestin, a venit slocuiascla el.


Frsfi întrerupt vreodatcontactul cu fraii franciscani, a continuat sse pregteascîn secret pentru viaa religioasă și pentru Sfânta Preoie, sub îndrumarea pr. Gheorghe Patracu, Ministru provincial in incognito din România. A frecventat în mod clandestin noviciatul, a depus profesiunea temporarîn 1976 i cea solemnîn 1979. A fost sfinit preot la 14 septembrie 1980 de ctre episcopul grecocatolic Alexandru Todea, la SlnicMoldova împlinindu-se astfel ceea ce spusese întro zi, de mic copil, mamei sale: Vreau sdevin preot franciscan.


În tot acest timp a continuat slucreze în spital, frca agenii de securitate s-i poatbnui profesiunea religioasă și starea preoeasc. Nici mcar rudele sale nu tiau ceste preot: era un mod de a se proteja de interogatorii. În apartamentul su, unde avea un mic oratoriu, celebra în fiecare zi Sfânta Liturghie, continuând sparticipe i la liturghia din parohie. Datoritrugciunii sale constante, credincioii îl numeau medicul care se roagmult i, datoritbuntății sale i muncii fcute cu pasiune, îl mai numeau printele nostru medic. Pentru cei de la Securitate era un element mistic fanatic, bigotin feroce i se întrebau cum un om cu atâta culturgeneralpoate fi atât de ‘credincios’?.


Se ocupa nu doar de sntatea trupeasc, ci i de sufletul bolnavilor si, îndemnându-i sse roage, sse spovedeasc, spromoveze pacea în familie, s-i reglementeze viaa lor matrimonial. S-a opus mai ales avortului i a aprat demnitatea persoanei umane i a drepturilor sale inalienabile. În acelai timp, a contribuit, la construirea unor biserici catolice i ortodoxe, în ciuda ostilității regimului comunist.

În timpul pelerinajului la Roma cu ocazia beatificrii fratelui capucin român Ieremia Valahul, care a avut loc la 30 octombrie 1983, îmbrcat în costum naional românesc, în timpul Sfintei Liturghii a citit o intenie din rugciunea credincioilor unde a adugat spontan câteva cuvinte, care au trezit i mai mult atenia celor de la Securitate care-l urmreau. De atunci persecutarea sa a devenit tot mai evidentă și agresiv(arestri, interogatorii, tentative de otrvire i de accidente auto) i s-au sfârit odatcu moartea sa, care a avut loc la 12 iulie 1986.

Dupmoarte, casa sa natală și mormântul din cimitirul din Galbeni au devenit spontan loc de pelerinaj pentru cei care au fost îngrijii de el i pentru multe alte persoane din împrejurimi i din toată ţara. Aceste personae erau atrase de parfumul i de gustul de trandafiri pe care, se spunea, îl emana apa din fântâna aflatîn apropierea casei. Acest lucru a generat o puternicostilitate din partea Securității, dar orice tentativde a opri fluxul de oameni a euat. Se vorbea de miracole i însntoiri, iar lumea a început sse roage cu evlavie, cerând ajutorul i mijlocirea medicului preot Martin Benedict.


Rugciune
O, PreasfântTreime, îi mulumim pentru cl-ai druit Bisericii pe slujitorul tu Martin Benedict i l-ai chemat sfie medic sufletesc i trupesc. Tu l-ai înzestrat cu atâta iubire i rbdare încât i-a închinat viaa întreagpentru a apra demnitatea i libertatea umană și pentru a-i sluji pe cei bolnavi i pe cei sraci. Vindec, te rugm, prin mijlocirea lui, toatrana sufleteasca i trupeasca celor ce, cu buna credință și cu dragoste vin ctre Tine. Dupcum i-ai dat o iubire înflcratctre sfintele Taine i curaj de neînfrânt în faa vrjmaiei lumii acesteia tot astfel, d-ne i nou, prin exemplul i mijlocirea lui, sfim între oameni chipul viu al buntății Tale, i spășim cu hotrâre i elan pe cile Tale sfinte. Te mai rugm, Doamne, sbinevoieti, daceste voia Ta, a-l ridica pe slujitorul tu Martin Benedict la gloria Altarelor spre mrirea slavei Tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent