11 iulie 2016

12 iulie: Sfântul Ioan Gualberto, abate


Ioan era fiul mai mic al familiei Gualberto Vidomini, familie nobilă şi bogat, dar lovitde o grea durere: copilul întâi-nscut, fratele mai mare al lui Ioan, fusese ucis în floarea vârstei de un alt cavaler. Onoarea familiei i obiceiul timpului cereau ca cineva din familia victimei srzbune crima prin crim. Ioan, stpân pe meteugul armelor, i-a luat obligaia de a rzbuna el aceastdatorie de onoare. Dupo cutare zadarnicde mai multe luni, într-o zi de Vinerea Mare, venind dinspre munte pe un drum îngust mrginit de o prpastie, înainte de a intra în ora, s-a întâlnit cu cavalerul uciga. Acesta, dându-i seama cnu mai era cu putinţă sscape de sabia deja scoasdin teac, czu în genunchi i îi întinse larg mâinile tremurânde... Pe pmântul pietros se proiecta astfel umbra unei cruci. În ochii lui Ioan apare deodatmuntele Golgota, iar Rstignitul din Vinerea Patelui îi îndreapta spre el privirea plinde buntate, ierttoare. Încet, îi întoarse sabia în teacă şi, parcpurtat de o mânnevzut, coborî de pe cal, se apropie de cel care-i luase viaa fratelui su, îl ridicde la pmânt i-l îmbrăţişă în semn de iertare. Nu a mai putut rosti nici un cuvânt. Cu inima btând puternic, se îndreptspre Biserica San Miniato al Monte, intră şi se aruncîn genunchi la picioarele Sfintei Cruci. Biografii contemporani ai sfântului afirmc, în acel moment, chipul lui Cristos de pe cruce i-a micat capul în semn de mulumire i aprobare. O pace dulce i-a cuprins sufletul i întreaga fiinţă. Atunci a simit în adâncul inimii chemarea de a prsi viaa plinde ur, amgire i stricciune a lumii. i a rspuns cu hotrâre: Da, iatvin, Doamne, sfac voia Ta!


Cu toatîmpotrivirea familiei, i mai ales a tatlui, împotrivire cu totul firească şi de îneles, Ioan a cerut sfie primit în mnstirea benedictinilor din apropierea bisericii San Miniato al Monte. Aici începu ucenicia vieii monahale cu sinceritate i druire total. Se gândea fericit ca gsit locul unde nu va mai fi atins de ademenirile ucigtoare ale rutăţii i degradrii morale. În curând, îns, observcă şi între zidurile mnstirii se strecurarmulte dintre slbiciunile i pcatele lumii. În mod deosebit, setea de câtig ajunsese sscoatla vânzare până şi lucrurile sfinte i diferite funcii bisericeti, constituind pcatul grav al simoniei. Sentimentul cavaleresc al dreptăţii i onoarei, precum i respectul pentru sfinenia serviciilor divine l-au determinat sprotesteze împotriva unei alegeri frauduloase de episcop i de abate al mnstirii. Aceastatitudine i-a atras mari neplceri care l-au determinat sprseascmnstirea.

Dornic sgseascun loc de reculegere, s-a îndreptat spre pdurea de la poalele munilor Apenini, în valea numitVallombrosa. În urma lui au mai venit câiva tineri mânai de aceleai gânduri sfinte. Împreunau pus temeliile unei mnstiri. În ea i-au gsit adpost tot mai muli cavaleri care alergau acolo atrai de sfinenia incoruptibilului Ioan i hotrâi ca i el slupte împotriva simoniei.

La Vallombrosa, luxul, ambiia, simonia erau necunoscute. Cei care bteau la poarta mnstirii i se rugau sfie primii erau trimii mai întâi saibgrijde porci un timp destul de îndelungat, mai ales dacveneau din rândul nobilimii. Era perioada de proba sincerităţii i hotrârii lor. Ioan Gualberto, din partea sa, nu a voit niciodatsdevinpreot i a refuzat orice fel de funcie de conducere. Încetul cu încetul, sufletul proaspt i viguros al vieii spirituale de la Vallombrosa a început sptrundîn mnstirile i instituiile bisericeti din Florena. Autorităţile oraului au hotrât sîncredineze cheile tezaurului i sigiliul Republicii în grija i paza clugrilor formai la coala lui Ioan Gualberto. Lupta pe care el o ducea împotriva alergrii nesocotite dupavere i onoruri a ajuns sfie cunoscută şi admiratde întreaga Italie.

În anul 1073, Ioan Gualberto urma sîmplineascvârsta de 80 de ani. Înainte de a închide ochii, le-a spus frailor adunai în jurul su: când vrei salegei un superior, cutai-l pe acela dintre voi care este cel mai umil, cel mai blând, cel mai râvnic în a se mortifica pe sine însui. Frsintenioneze aceasta, el le-a druit, de fapt, portretul propriului su suflet.

Rugciune
Druiete-ne, Doamne, nou, celor care ne apropiem de altarul tu, acel simţământ al pietăţii ce l-a consumat pe sfântul Ioan Gualberto, abate, pentru ca, având inima curată şi fiind înflcrai de iubire, sputem s-i aducem jertf. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent