10 iulie 2016

11 iulie: Sfântul Benedict, abate și patron al Europei




Dupcum ne informeazcartea a II-a a Dialogurilor sfântului Grigore cel Mare (540-604), Benedict s-a nscut în anul 480, la Nurcia (Umbria - Italia), în familia patricianAnicia. De tânr a fost trimis la Roma sstudieze retorica i filosofia, dar, dezgustat de uurtatea vieii din ora, se retrage în mica localitate Affile i îi continustudiile, supunându-se unei aspre discipline ascetice. Nemulumit cu aceastsingurtate relativ, se retrage într-o micpeter, la Subiaco (localitate la sud de Roma), sub conducerea unui sfânt pustnic. Benedict avea atunci douzeci de ani. Duptrei ani de singurtate, rugciune i penitenţă, este descoperit de pstorii din partea locului. Nenumrai credincioi din împrejurimi îl cautpentru a-i cere sfat i rugciuni, chiar clugrii mnstirii din Vicovaro îl roagsle fie conductor spiritual. El acceptă şi începe opera de restaurare a disciplinei mnstireti, dar unii dintre clugri se împotrivesc cu îndârjire i ajung pânacolo încât încearcs-l omoare, punându-i otravîn paharul cu butur. Benedict îi prsete i se retrage la petera lui drag.


În jurul lui încep sse adune grupuri de tineri dornici de o viaţă spiritualdeosebit. Pentru ei sfântul Benedict întemeiazdousprezece mnstiri cu câte doisprezece frai, hotrâi surmeze normele trasate de el. Pentru a evita icanele din partea unor persoane sus-puse, în anul 529, Benedict, împreuncu muli dintre tinerii ucenici, se retrage spre sud, lângoraul Napole, i îi stabilete locuina pe o stâncabrupta Muntelui Cassino. Aici drâmtemplele zeilor Apolo i Jupiter, rmase acolo din vechime, i cldete prima mnstire închiscu ziduri din patru pri, asemenea unei fortree, dar deschispentru lumina ce vine de sus, ca un mare rezervor care primete din cer ceva dttor de viaţă şi o revarsasupra lumii întregi.

Om practic i clarvztor, Benedict sintetizeazlegile de bazale vieii mnstireti, Regula vitae monasticae într-un moto dttor de energie: Ora et labora! (Roag-te i muncete). Prin aceasta, el readuce în viaa i ascetica cretincaracterul de contemplaie unitcu aciunea, aa cum decurge din spiritul i litera Evangheliei. Adevratul clugr va trebui sfie, dupcum se citete în capitolul al II-lea din Regul: nu orgolios, nu violent, nu mânccios, nu somnoros, nu lene, nu clevetitor, nu pârâtor... ci cast, blând, silitor, umil, asculttor. Emblema mnstirii: crucea, cartea i plugul, devine expresia modului nou de a înelege asceza cretin, rugciunea i munca, în vederea edificrii spirituale i materiale a unei societăţi noi pe ruinele lumii romane.

De-a lungul veacurilor, din cuibul de pe Monte Cassino vor porni stoluri de oameni clii în rugciune i muncă şi vor deschide sute de aezminte asemntoare pe întinsul întregii Europe, mai târziu i în celelalte continente, aezminte care, în vremuri de grele frmântri, au rmas focare vii de credinţă, cultură şi civilizaie. Prin ucenicii i urmaii si, sfântul Benedict a intrat în rândul marilor binefctori ai Europei, ai Bisericii i ai omenirii.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai orânduit pe sfântul abate Benedict ca învăţător minunat la coala slujirii tale, d-ne, te rugm, harul, de a nu pune nimic mai presus de iubirea ta, ca sputem alerga cu inimdeschis, pe calea poruncilor tale. Amin. 





Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent