30 iulie 2016

31 iulie: Sfântul Ignațiu de Loyola, preot



Ignaiu este al doisprezecelea copil al unei familii nobile i s-a nscut în anul 1491, în castelul Loyola din ara Bascilor, Spania. La vârsta de 14 ani, a primit tonsura clerical, primul pas spre viaa preoeasc, dar, nesimind nici o atracie spre o astfel de viaţă, a încins sabia cavalerească şi a urmat cariera militar.


Pe când era angajat într-o luptde aprare a oraului Pamplona (în nordul Spaniei), e rnit, viaa fiindu-i pusîn pericol. Dupprimele îngrijiri, începe o perioadlungde convalescenţă. Pentru a-i trece timpul mai uor, cere si se aducdiferite romane, dar pentru cîn casnu se aflau astfel de cri, începe sciteascLegenda de aur, o carte despre vieile sfinilor i Viaa lui Isus. Pe msurce înainteazcu lectura, sufletul lui se transform, astfel încât, dupce s-a vindecat complet, se duce i atârnsabia la altarul Maicii Domnului din mnstirea Monserrat i face jurmânt de castitate pentru toatviaa. Îmbrcat într-un sac, cere sfie primit la spitalul din Manreza, de unde adesea se retrage într-o peteră şi petrece timp îndelungat în rugciune i meditaie. Ca rod al frmântrilor sufleteti prin care a trecut i al luminilor primite de sus, redacteazacea carte de aur, Exerciii spirituale.

Cu gândul de a dobândi de la Dumnezeu harul cunoaterii drumului pe care trebuie s-l urmeze în viaţă, face un pelerinaj la Locurile Sfinte, cerind cu umilinţă cele necesare pentru cltorie i pentru viaţă şi primind bucuros insultele pe care i le adresau unii dintre cltori. La întoarcere, tia ce avea de fcut. Începe sfrecventeze coala, mai întâi la Barcelona, apoi la Salamanca, i, în cele din urm, la Paris. Cu toate cera luat în râs din pricina vârstei lui înaintate, el nu s-a descurajat. Pânla urm, purtarea lui demnă şi viaa sufleteascprofundpe care o ducea l-au fcut respectat de ctre toi. În jurul lui s-a format un grup de opt tineri emineni, captivai de idealurile apostolice ale lui Ignaiu, i, în ziua de 15 august 1534, au fcut împreunun legmânt de a merge srspândeasccredina lui Cristos în mijlocul pgânilor. Dupce i-au terminat studiile, au trecut în Italia, ca spregteasccltoria spre Locurile Sfinte. Împrejurrile sociale i politice nu le-au permis s-i împlineascpromisiunea fcut, de aceea, s-au hotrât sse prezinte la papa Paul al III-lea i s-i punla dispoziie întreaga lor viaţă, pentru a sluji Biserica acolo unde vor fi trimii. În anul 1540, Papa Paul al III-lea aprobsocietatea în care ei s-au constituit, numitSocietatea lui Isus i având ca deviz: Ad majorem Dei gloriam (Spre mai marea slava lui Dumnezeu).

Însufleii de acest mare ideal, încep o activitate intensîn domeniul învăţământului, a rspândirii credinei pe pmânturile nou-descoperite, a reînvierii credinei în rândurile cretinilor czui sub influena curentelor timpului. Între timp, atrai de zelul primilor membri ai Societăţii lui Isus, muli tineri cer sfie primii în rândurile lor. Peste 16 ani, când sfântul Ignaiu va închide ochii în ziua de 31 iulie 1556, Societatea lui Isus va numra peste o mie de membri, repartizai în mai bine de o sutde aezminte.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai rânduit pe sfântul Ignaiu de Loyola, slucreze în Bisericspre mai marea glorie a numelui tu, prin mijlocirea i exemplul lui, d-ne, te rugm, harul, ca, purtând pe pmânt lupta cea bun, sne învrednicim a primi cununa biruinei alturi de el, în ceruri. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent