01 august 2016

1 august: Sfântul Alfons Maria de Liguori, episcop și învățător al Bisericii



Dintr-o nobilfamilie din Napoli, Alfons avea asigurat un viitor strlucit, aa cum hotrâse tatl su pentru el. Alfons era foarte dotat. La 16 ani realizeazdoctoratul în drept civil i ecleziastic devenind apoi un avocat de renume i de succes.


Nu pierde nici un proces în care pledeaz. Îns, la rândul su, Domnul pledeazcu gingășie cauza Împrăției cerurilor în inima tânrului cu un început în viață atât de promițător. Alfons decide mai întâi sse consacre lui Dumnezeu în lume i, din acest motiv renunță la cstorie. În cele din urmpetrece din ce în ce mai mult timp în rugciunea dinaintea Preasfântului Sacrament i a statuii Preacuratei Fecioare Maria. Viziteazbolnavii incurabili i condamnaii la moarte. La 27 de ani, pierde un proces din cauza presiunilor exercitate asupra judectorilor din partea unor persoane influente i bogate.

Dezamgit de justiia uman, demisioneaz, devine preot i se consacrlazzaroni-ilor, sracilor din Napoli i din satele învecinate. Astfel i-a ales câmpul su de lucru, acela al sracilor respini de societate. Pentru ei, fondeazCongregaia Redemptoritilor. Sub patronajul sfântul Francisc de Sales.
Întreaga sa viață se va lupta împotriva rigorismului i va face striumfe în Bisericmisericordia i libertatea. Pe vremea sfântului Alfons, duhovnicii, preoii, îndrumtorii spirituali aveau douatitudini extreme: unii erau laxiti, alii rigoriti. Laxitii îi lsau pe credincioi în prerile proprii, susinând cDumnezeu va judeca pe fiecare dupcontiina sa, i c, de altfel, omul face tot ceea ce vrea el. Rigoritii, sub influena curentului jansenist, refuzau sacorde dezlegarea sacramentalchiar i pentru greeli mici, învăţând cDumnezeu cere de la om o desvârire absolut; aceastatitudine îi îndeprta, practic, pe foarte muli cretini de la sfintele Sacramente. Alfons de Liguori, cu tiina i experiena lui, redacteazmarea sa oper, Theologia Moralis, în care oferduhovnicilor cumptarea dreaptpentru a nu-i înspimânta pe credincioi printr-o rigoare excesiv, dar i pentru a-i ajuta sse ridice spre o viaţă cretinautentic, în respectul faţă de Legea Divin.

Dei de mai multe ori a fost rugat saccepte demnitatea de episcop, el a refuzat, pâncând a fost obligat de papa i, la vârsta de 60 de ani, devine pstorul diecezei Sfânta Agata dei Goti, pe care o conduce cu zel i iubire timp de 19 ani.

Bolnav fiind, se retrage într-o mnstire, la Nocera dei Pagani, în Campania unde moare în anul 1787.

Rugciune
Dumnezeule, care îi druieti mereu Bisericii tale exemple de virtute, d-ne harul, ca, astfel s-l imitm pe sfântul Alfons Maria de Liguori în râvna pentru mântuirea frailor notri, încât savem i noi parte, împreuncu el, de rsplata cereasc. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent