08 august 2016

9 august: Sfânta Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), fecioară martiră și patroană a Europei


În ziua de 12 octombrie 1891, în familia evreiascStein din Breslau se năştea al aptelea copil, Edith. La nici doi ani de la fericitul eveniment murea capul familiei, Siegfried. Edith i-a început studiile primare la 6 ani continuând apoi liceul. Era o elevfoarte dotat, cu o sensibilitate vie. La 15 ani i-a pierdut credina în Dumnezeu.


i-a descoperit pasiunea pentru problemele sociale în timp ce studia istoria i filosofia la Universitatea din Breslau. În 1913 a devenit eleva lui Husserl la Universitatea Göttingen, descoperind fenomenologia. i-a urmat profesorul la Freiburg-in-Breisgau devenind asistenta acestuia la moartea lui Reinach.

În vara lui 1921 dupce a citit autobiografia sfintei Tereza de Avila a cerut sfie primitîn Biserica Catolic. Prima zi a anului 1922 e marcat de unul dintre cele mai importante evenimente din viaa sfintei: botezul. Timp de 8 ani a predat limba germanla Spire, iar apoi a predat timp de un an la Institutul de pedagogie din Münster. Reuete sse împrieteneasccu mai muli preoi i surori.

La scurt timp, Hitler începea persecuia evreilor, iar din aceastcauzEdith a fost nevoits-i prseascpostul din cauza originii sale. În toamna aceluiai an, 1933, a intrat în mnstirea carmelitandin Köln dupcâteva zile petrecute cu mama sa distrusde durere din cauza deciziei sale. Odatcu îmbrcarea hainei monahale, Edith îi schimbnumele în Tereza Benedicta a Crucii.

Tereza a fost sfâiatde durere la moartea mamei, iar duppuin timp, la moartea lui Husserl. Sora sa, Rose, o urmla mnstire, fiind amândouprigonite din Germania în Olanda la mnstirea din Echt. Mnstirea hotrâse so trimitla o mnstire din Elveia însla 2 august 1942, cele dousurori sunt luate din carmelul din Echt i duse la lagrul de exterminare din Westerbork (nordul Olandei). De aici au fost transferate în lagrul de exterminare din Auschwitz – Birkenau. La 9 august, alturi de ali deportai a fost ucisîn camera de gazare, încununându-i viaa prin jertfa martiriului. Nu împlinise înc51 de ani. În testamentul religios Tereza scria: începând de azi accept cu bucurie moartea pe care Dumnezeu mi-a destinat-o, într-o perfectsupunere faţă de preasfânta Sa voinţă.


Rugciune
Dumnezeul prinilor notri, care ai condus-o pe sfânta martirTereza Benedicta la cunoaterea Fiului tu rstignit i a morii lui, f, te rugm, prin mijlocirea ei, ca toi oamenii s-l cunoascpe Cristos mântuitorul i, prin el, sajungla vederea ta venic. Amin. 


Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent