06 august 2016

7 august: Sfântul Caietan, preot


Sfântul Caietan de Thiene s-a nscut la Vicenza, localitate în nordul Italiei, între Padova i Verona, din familia nobilde Thiene, în anul 1480. A studiat dreptul la Padova i a exersat avocatura în oraul natal.


Devenind cunoscut prin calităţile sale, papa Iuliu al II-lea îl alege secretar particular i-l numete protonotar apostolic. În calitate de rector al scrisorilor apostolice, a avut ocazia s-i cunoascfoarte de aproape pe cardinalii i prelaii iubitori de petreceri. A vzut viaa deczuta multor cercuri preoeti i clugreti. O mare durere i-a cuprins sufletul, dar, înainte de a-i judeca i de-a învinui pe alii, s-a cercetat pe sine i a început srealizeze în viaa proprie o autentictrire cretin. Descoperind în oraul Roma o micsocietate de brbai, numitOratoriul Dragostei Divine, care îi propusese ca, prin rugciune i spirit evanghelic, saduco razde lumină şi buntate în noaptea decderii generale, Caietan li se alturdin toatinima.

La vârsta de treizeci i ase de ani, simte chemarea spre viaa preoească şi, dupcuvenitele pregtiri, papa Leon al XI-lea dun indult prin care îi permite sprimeasctoate sfinirile necesare în timp de patru zile, i astfel, ajunge scelebreze prima SfântLiturghie, rugându-se lui Dumnezeu s-l ajute ca, prin exemplul personal, s-i atragă şi pe ali preoi la o viaţă cu adevrat apostolic. S- a retras în inutul natal, unde a pstorit în parohia Sfânta Maria de lângVicenza i la ctunele risipite pe coasta muntelui Soratte. Când mama lui, contesa de Thiene, moare, el rmâne stpânul unei mari averi. O parte o dsracilor i bolnavilor, iar alta o cedeazrudelor, scriindu-le: Muit la Cristos: El este srac, iar eu, bogat, El, dispreuit, iar eu, stimat. Vreau smapropii de El cel puin cu un pas i, de aceea, renunla toate bunurile materiale de care dispun.

Între timp, se întâlnete cu câiva brbai însufleii de aceleai gânduri cu privire la viaa preoeasc: Petru Carafa, episcop de Chieti i arhiepiscop de Brindisi, Bonifaciu Colli i Paul Consiglieri. Împreuncu ei, întemeiazo asociaie de preoi care-i propuneau ca ideal o viaţă preoeascapostolic, tritîn srcie evanghelic, druire totalvieii pastorale i spirituale, ascultare deplin. În acest spirit, Petru Carafa renunţă la calitatea de episcop, pentru a se încadra în stilul de viaţă strict comunpe care regula congregaiei o cerea. Ideea întemeierii acestei congregaii a fost a lui Caietan, dar el a dorit ca superiorul sfie Petru Carafa. Numele congregaiei este legat de localitatea Chietti, unde Carafa a fost episcop. Deoarece la vechii romani localitatea se numea Teate Marrucinorum, congregaia i-a luat numele de Ordo Regularium Theatinorum, iar membrii ei sunt cunoscui sub denumirea de prini teatini. Ei au desfăşurat o intensactivitate de reînnoire spiritualîn inuturile: Roma, Napoli, Veneia. Ducând o viaţă comun, în srcie voluntară şi plinde voie bun, au readus mulimile la practicarea virtuilor cretine, dragostea faţă de biserică şi sfintele taine, viaa tritîn demnitate i pace.

În ultimul an de viaţă se afla la Napoli. Cei din Veneia l-au rugat svinla ei spre a se odihni i a se reface, dar Caietan le-a rspuns: Dumnezeu este la Napoli ca i la Veneia. În ziua de 7 august 1547, cere sfie aezat pe pmânt, pe un strat de cenuşă, i-i roagpe confrai ca trupul s- i fie înmormântat în groapa comun. Apoi, le recomandsaibîncredere deplinîn Providenţă divin. Extenuat de suferinele i ostenelile pe care, în cea mai mare parte, i le-a impus singur, moare la vârsta de aizeci i apte de ani.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai inspirat pe sfântul preot Caietan simite felul de viaţă al comunităţii apostolice, d-ne, te rugm, prin exemplul i mijlocirea lui, harul sne încredem pururi în tine i scutm frîncetare împrăţia ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent