03 august 2016

4 august: Sfântul Ioan Maria Vianney, preot


Parohul de Ars, sfântul Ioan Maria Vianney s-a nscut la Dardilly, aproape de Lyon, în anul 1786, într-o familie de agricultori. Copilria i tinereea le petrece lucrând pmântul, pstorind oile i vitele. La vârsta de 17 ani, îi exprimdorina de a deveni preot, dar a trebuit satepte doi ani pânce tatl i-a dat permisiunea. Între timp, parohul din Ecully, de care aparine ctunul natal al lui Ioan Vianney, îl ia alturi de el i începe s-l introducîn studiile seminariale la o vârstcând alii le terminaser.



Simea o imensdificultate în a citi i a învăţa o paginde filosofie sau de teologie. Pentru aceasta, a fost eliminat din institut, dar, la recomandrile i insistenele parohului de Ecully, printele Balley, este reprimit. Când a dat ultimele examene i s-a constatat înco datprogresul modest pe care îl fcuse, unul dintre profesori s-a adresat episcopului, spunându-i: Pcat... omul acesta este un model de pietate. Model de pietate, exclamprelatul. Atunci, eu îl primesc i Dumnezeu va face restul.

În anul 1815, este sfinit preot, la vârsta de 29 de ani, dar nu i se ddreptul de a spovedi, considerându-l inapt saprecieze situaia contiinelor penitenilor. Dupo ucenicie de trei ani pe lângparohul Balley, care are meritul de a fi întrezrit în idiotul iluminat mugurii sfineniei, este trimis la Ars, un sat mic din inutul Dombes. Ars numra atunci 230 de oameni care locuiau în case acoperite cu paie. Singurele locuri de întâlnire i distracie erau patru cârciumi cu respectivele terase de dans.

Încdin primele zile, tânrul paroh începe stune din amvon împotriva lor, cu o severitate ce ar fi putut sîndeprteze de el sufletele stenilor. Dar s-a întâmplat contrariul. Dupzece ani, Ars era complet transformat: cârciumile erau goale, biserica era plin, deoarece severitatea parohului nu era niciodatlipsitde o incontestabilbuntate i ingeniozitate. Avea numai haina pe care o purta pe el, dar era în stare sse lipseascde ea, de înclţăminte i de ciorapi, dacîntâlnea pe stradvreun calic cu care schimba până şi pantalonii, furiându-se în spatele unui gard, dacai sracului erau mai prpdii.

Timp de 42 de ani, a dus o existenţă stranie i sfânt. Se scula dimineaa, îi fcea rugciunile, celebra Sfânta Liturghie, spovedea, preda învăţătura cretin, spovedea iarăşi pânnoaptea târziu, dacera cazul, se hrnea, un timp numai cu cartofi fieri i plcintele numite înealfoamea. Mulimile au început sse îndrepte spre el i, nelinitit de aceastvâlv, a voit sfugla mnstire, dar credincioii au alergat dupel i l-au adus înapoi. A înfiinat i a organizat în Ars o mică şcoală şi un orfelinat. Când a fost numit canonic, a vândut uniforma trimisă şi a dat sracilor banii. Când Napoleon al III-lea i-a conferit Crucea Legiunii de onoare, a mulumit, dar a refuzat-o pentru a nu se cheltui suma cerutpentru ridicarea ei.


Cea mai mare parte din viaa lui i-a petrecut-o ascultând spovezile miilor de credincioi care i se adresau omului cruia cu aproape patruzeci de ani în urmi se interzisese de a spovedi. În împlinirea acestei activităţi a artat deseori cavea un dar neobinuit de a ptrunde secretele inimilor. La picioarele lui au îngenuncheat oameni venii din toate colurile Franei, din toate treptele sociale i de toate nivelele intelectuale. Un avocat venit din Paris, când s-a întors acasă şi a fost întrebat ce a vzut la Ars, a rspuns: pe Dumnezeu într-un om.

La vârsta de 73 de ani, în ziua de 4 august 1859, i-a încheiat viaa pmânteascdruitlui Dumnezeu. Îndatdupmoartea lui, biserica i casa parohialunde a slujit au devenit loc de pelerinaj. În 1925 papa Pius al XI-lea l-a ridicat la cinstea sfintelor altare i 1-a proclamat patron al clerului.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i îndurtor, care l-ai fcut pe sfântul Ioan Maria Vianney, preot minunat, plin de râvnîn slujirea poporului tu, f-ne, te rugm, ca, prin exemplul i prin mijlocirea lui, s-i atragem pe fraii notri la Cristos prin iubire i sputem dobândi împreuncu ei mrirea venic. Amin. 


Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent