04 august 2016

5 august: Sfințirea Bazilicii sfintei Maria din Roma


Numeroase sunt bisericile dedicate la Roma în cinstea Preacuratei Fecioare Maria, Mama lui Dumnezeu, ridicate adesea pe locuri în care înainte se înlau temple închinate zeilor. Cea mai important, dupcum spune i numele este Santa Maria Maggiore, a patra dintre bazilicile patriarhale din Roma, numitiniial Liberiana, deoarece era identificatcu un templu pgân pe care papa Liberiu (352-366) a adaptat-o pentru o baziliccretin.


O legendtardivpovestete cPreacurata, aprând în aceeai noapte de 5 august a anului 352 papei Liberiu i unui patrician roman, i-a invitat sconstruiasco bisericacolo unde dimineață ar fi gsit zpad. Dimineaa de 6 august o ninsoare minunat, acoperind zona exacta edificiului, ar fi confirmat viziunea, determinându-l pe papă și pe bogatul patrician si uneasceforturile pentru a construi primul mare sanctuar marian, care a primit numele de Sfânta Maria Ad Nives, a zpezii.

Dupmai puin de un secol, papa Sixt al III-lea, pentru a aminti celebrarea Conciliului din Efes (431) în care a fost proclamatmaternitatea divina Mariei, a reconstruit biserica la dimensiunile actuale. Din aceastprimconstrucie se pstreaznavetele cu irurile de coloane robuste în stil roman i treizeci i ase de mozaicuri admirabile care împodobesc nava principal. La stabilirea formei actuale i înfrumusearea bazilicii au contribuit muli papi, de la Sixt al III-lea (care a putut sofere poporului lui Dumnezeu un monument mai mare, închinat cinstirii Fecioarei Maria, creia credincioii îi acordun cult mai mare decât cel acordat sfinilor) i pânla papii din epoca noastr. Bazilica se mai numete i Santa Maria ad praesepe (Sfânta Maria a presepiului), deoarece pe la începutul secolului al VI-lea, au fost aduse în ea scândurile unei iesle, considerata fi rmase din ieslea în care a fost culcat pruncul Isus în petera din Bethleem.

Celebrarea liturgica dedicrii bazilicii a intrat în calendarul roman doar în anul 1568.

Rugciune
Te rugm, Doamne, sieri pcatele slujitorilor ti. Noi tim cfaptele noastre nu sunt vrednice de tine, dar te rugm sne mântuieti prin mijlocirea Nsctoarei Domnului nostru Isus Cristos, Fiul tu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent