01 august 2016

2 august: Sfântul Eusebiu din Vercelli, episcop


Eusebiu s-a nscut în insula Sardinia, pe la începutul secolului al IV-lea. asemenea multor provinciali înstrii i inteligeni, a venit la Roma pentru a-i completa studiile i a se angaja într-o activitate rentabil, în domeniul politicii sau al jurisprudenei. De acasnu se numea Eusebiu, dar i-a luat acest nume la botez, dupce s-a convertit la cretinism. Deoarece a fost botezat de însui papa Eusebiu, tânrul sardinian a cerut si se dea acest nume, dupexemplul sclavilor eliberai, care, din recunotinţă faţă de stpânul lor, îi purtau numele atunci când acesta le acorda libertatea.


Din simplu lector al Bisericii din Roma, în scurt timp a fost hirotonit preot, i apoi, în 345, a fost sfinit episcop cu sediul la Vercelli, un vechi oradin apropiere de Milano. În cei 26 de ani de pstorie, Eusebiu a fost pentru Vercelli ceea ce, peste timp, va fi Ambroziu pentru Milano: un pstor zelos, cu multe iniiative, preocupat intens de viaa întregii Biserici, chiar i dincolo de hotarele restrânse ale diecezei sale. A consacrat prima catedralîn oraul de reedinţă, stabilind un ritual liturgic nou. Una dintre iniiativele cele mai originale, în domeniul pastoral, a fost aceea privitoare la clerul diecezan, pe care l-a obligat la viaţă comun, în diferitele localităţi ale teritoriului su. Aceastexperienţă, introduspentru prima datde el în Occident, va fi reluatpeste dousprezece veacuri de ctre diferii reformatori ai clerului.

Timpul în care a trit sfântul Eusebiu era frmântat încde luptele teologice între ariani, care învăţau cIsus Cristos a fost cea mai desvâritfpturomeneasc, dar nu Dumnezeu, i catolici, care mrturiseau cIsus Cristos este Om i Dumnezeu adevrat într-o singurpersoandumnezeiasc. Dei Sinodul Ecumenic de la Nicea (325) îi condamnase pe Arie i discipolii lui, doctrina propusde el se rspândea în continuare. Sfântul Eusebiu se aflîn rândul aprtorilor credinei de la Nicea, alturi de marele sfânt Atanaziu, pe care împratul Constans, urmaul lui Constantin, influenat de ariani, l-a trimis de mai multe ori în exil.

i Eusebiu a fost exilat, dupce, la Sinodul din Milano, ereticii au obinut, în mod fraudulos, câtig de cauz. Sfântul episcop a fost trimis în lanuri pânîn îndeprtata Palestina, unde a rmas ase ani deinut în închisoarea din Scitopoli. Împratul Iulian Apostatul, favorabil Bisericii cretine la începutul domniei sale, i-a dat libertatea. Eusebiu s-a dus mai întâi s-l viziteze pe sfântul Atanaziu, la care a rmas scurt timp. Întorcându-se la scaunul su episcopal, a colaborat cu episcopul Ilarie de Poitiers, pentru a vindeca rnile pricinuite Bisericii în prile de nord ale Italiei. Sfântul Eusebiu este amintit i în istoria literaturii cretine vechi, pentru ca tradus în limba latinComentariu la Psalmi, scris în grecete de ctre Eusebiu din Cezareea (236-340), printele istoriei bisericeti. Despre moartea sfântului Eusebiu de Vercelii se tie doar atât: cs-a petrecut în anul 371.

Rugciune
Doamne Dumnezeule, d-ne harul simitm statornicia i tria sfântului episcop Eusebiu în aprarea învăţăturii despre dumnezeirea Fiului tu, pentru ca, pstrând credina pe care el a propovduit-o, sne învrednicim a fi prtai de viaa lui Cristos. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent