16 august 2016

16 august: Sfântul Ștefan, rege


Ungurii, popor migrator cu sânge ugro-finic-turc, au atins în anul 889 cursul superior al Dunrii i apoi au coborât în Panonia, sub conducerea lui Arpad, fondatorul dinastiei arpadiene, care va guverna Ungaria pânîn 1301.



Dupce Otto I, regele Germaniei, i-a învins în btlia din 955, aproape de Augusta, ungurii s-au stabilit într-o formde viaţă sedentar. În aceastperioadîncepe i predicarea cretinismului în mijlocul lor. Ducele Gheza, luând în cstorie o principescretin, a permis ca fiul lor, Vaik, sfie educat cretinete. La vârsta adolescenei, Vaik s-a botezat i a luat numele primului martir, tefan.

Sfântul episcop de Praga, Adalbert, i-a fost îndrumtor i maestru. A luat-o de soie pe evlavioasa i inteligenta Gisela, sau Ghisela, sora viitorului împrat Henric al II-lea al Bavariei. La vârsta de 20 de ani, în 997, tefan-Vaik motenete de la tatl su conducerea poporului maghiar. Acesta l-a trimis la Roma pe cel mai valoros colaborator al su, clugrul Astric, pe care papa Silvestru al II-lea l-a consacrat episcop i i-a conferit facultatea de a consacra ali episcopi maghiari. I-a dat i coroana cu care, în ziua de Crciun a anului 1000, tefan a fost încoronat rege al Ungariei, cu titlul de Rege apostolic.

tefan s-a dovedit vrednic de acest titlu: a dus la capt încretinarea poporului, cu ajutorul neobosiilor clugri benedictini de la Cluny. Drept recunotinţă, a sprijinit aezarea lor în Ungaria, întemeind i înzestrând diferite mnstiri. A împrit regatul în zece dieceze i treizeci i noudiaconii, corespunztoare celor 39 de comitate. El a cutat smeninrelaii de bunvecintate cu împratul din Bizan, dar, în acelai timp, s-a strduit sconsolideze legturile cu Occidentul, care deschideau orizonturi mai promiţătoare.

Ultimii ani de domnie, din lunga perioadde 41 de ani (997-1038), i-au fost amrâi de moartea prematura motenitorului, sfântul Emeric, i de luptele pentru succesiune. La moartea lui, regina Ghisela a prsit tronul i s-a închis în mnstirea benedictinde la Passau. tefan a fost trecut în catalogul sfinilor în anul 1083.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic, druiete-i Bisericii tale harul, ca sfântul tefan, care a condus poporul su la credinţă pe când domnea pe pmânt, s-i fie ocrotitor puternic, acum, când se bucurde slav, în ceruri. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent