24 august 2016

25 august: Sfântul Ludovic, rege


Dei era regele Franei, Ludovic al IX-lea prefera ssemneze Ludovic de Poissy, numele localităţii unde a fost botezat, spunând cdemnitatea cea mai înalta primit-o de la Dumnezeu. De alte onoruri nu inea seam, dar pentru cpoporul i-a pus pe cap coroana de rege chiar de la vârsta de doisprezece ani, a voit spractice datoria de rege cu perfeciune desvârit, aezând alturi doulucruri care pentru noi, muritorii de rând, par de neîmpcat: viaa ascetică şi politica. Sub vemintele de mtase purta haina aspra pocinei. Muli din jurul su considerau cdruiete prea mult timp rugciunii. E straniu, reflecta tânrul suveran, cevlavia mea este consideratdrept pierdere de timp, dar în schimb nu s-ar rosti nici o vorbde dojandacacest timp l-arisipi la vântoare sau diferite distracii.


S-a nscut în 1214. Mama sa, virtuoasa Bianca de Castilia, regenta Franei în perioada când Ludovic a fost minor, i-a dat fiului su o formaie cretineascsolid. A voit sconducîn pace, dar de mai multe ori a trebuit spunmâna pe arme împotriva englezilor, pe care i-a învins, apoi împotriva vasalilor rebeli, pe care i-a readus sub ascultare. Din mai multe pri, chiar i de la Roma, a primit sfatul sporneascrzboi împotriva împratului Frederic al II-lea, dar regele, înelept, nu s-a lsat atras în curs. Dimpotriv, s-a oferit sfie mijlocitor între papa i împrat, i a contribuit la aplanarea neînelegerilor dintre ei. În schimb, a pus multenergie în opera de reînnoire a justiiei i a economiei ţării sale.

Modul su de a împri dreptatea era exemplar. El le repeta fiilor si: Dacun srac se aflîn judecatcu un bogat, susine cauza sracului pânla descoperirea completa adevrului. A ridicat spitale, cmine, coli. A susinut Universitatea din Sorbona, oferind Franei primatul culturii europene. A încurajat ridicarea de mnstiri pe pmântul ţării sale.


Urmând idealul religios pe care i l-a propus, a organizat o cruciadpentru eliberarea Locurilor Sfinte. A cucerit fortreaa Damietta, de lângbraul rsritean al Nilului, dar, în anul urmtor, a czut prizonier la egipteni, în btlia de la Mansourath. Armata lui a fost decimatde ciumă şi de foamete. Pentru rscumprarea lui, s-a pltit o sumimens, i acest insucces a provocat o rzvrtire generala elementelor dumnoase din întreaga Franţă. Ludovic, schimbând expediia militarîn pelerinaj, a rmas patru ani în ara Sfânt. Întorcându-se în patrie, a reluat expediia, de data aceasta, pornind din partea opus, din Tunisia. Atins de cium, a murit la poarta Tunisului, în ziua de 25 august 1270.

Dupdouzeci i apte de ani a fost ridicat la cinstea altarelor. Prin aceasta, a fost încoronato viaţă druitînfptuirii dreptăţii i a iubirii în viaa oamenilor. Onestitatea i buntatea lui au fost recunoscute chiar i de musulmanii cu care se afla în rzboi, i care îl numeau Sultanul drept.

Rugaciune

Dumnezeule, care l-ai înlat pe sfântul Ludovic de la grija regatului pmântesc, la slava împrăţiei cereti, d-ne, te rugm, prin mijlocirea lui, harul, ca, în îndeplinirea îndatoririlor noastre vremelnice, scutm împrăţia ta venic. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent