09 august 2016

10 august: Sfântul Laurențiu, diacon martir



Actele martiriului sfântului Laureniu ne relateazc, înainte de a fi întins pe grtarul de fier, ars pe crbunii aprini, Laureniu s-a rugat pentru oraul Roma. Cetatea eterni-a fost recunosctoare pentru acest semn de iubire i a ridicat în cinstea lui treizeci i patru de biserici. Imaginea lui, trecutîn legendchiar la scriitorii foarte apropiai de epoca sa (cum ar fi Prudeniu), ne este familiarprin actul împririi la sraci a daniilor strânse de cretinii din Roma, imagine imortalizatîn frescele lui Fra Angelico din capela vaticana papei Nicolae al V-lea.


Urmând exemplul comunităţii apostolice din Ierusalim, care avea apte diaconi însrcinai cu administrarea bunurilor materiale druite pentru ajutorul vduvelor, sracilor, orfanilor, i Biserica din Roma i-a format un mare numr de diaconi, pe care papa Sixt al II-lea i-a pus sub conducerea arhidiaconului Laureniu. Misiunea lor era aceeai: adunarea i împrirea lucrurilor oferite de credincioi pentru cei lipsii. Este de îneles deci c, atunci când a început persecuia decretatde Valerian, papa, arestat i condamnat la moarte, i-a dat ordin diaconului su sle împartsracilor tot ceea ce mai avea.

Când împratul, citim în Passio, i-a poruncit lui Laureniu s-i predea bunurile pe care le deinea Biserica, acesta a chemat în faa lui Valerian mulimea de sraci pe care îi ajutase i i-a spus: iatcomorile noastre, care nu scad niciodat, aduc venit întotdeauna i pot fi gsite oriunde. Asemenea acestui rspuns înelept i adânc sunt i ultimele cuvinte ale martirului, care, pus pe un grtar de fier deasupra crbunilor aprini, dupce-a fost ars de tot pe o parte, a mai avut tria sle spunclilor: iat, pe o parte sunt fript. Întoarcei-mpe cealalt.

Potrivit cronicii Depositio Martyrum, diaconul Laureniu a murit în ziua de 10 august a anului 258.

Rugciune
Dumnezeule, înflcrat de iubirea ta, sfântul diacon Laureniu a slujit cu aleasfidelitate i s-a învrednicit de gloria martiriului. F-ne i pe noi siubim ceea ce a iubit el i sînfptuim ceea ce ne-a învăţat. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent