14 august 2016

15 august: Sfântul Tarciziu, martir



Sfântul Tarciziu este cunoscut îndeosebi datoritepitafului în versuri compus de ctre papa Damasus i care se gsete în catacombele Sfântul Calist, la Roma.


Legenda spune cîn secolul al III-lea Tarciziu a fost însrcinat de ctre preotul Dionisus sducSfânta Împrtășanie cretinilor condamnai sfie sfâiai de ctre fiarele slbatice. Tarciziu porni la drum. Purtând cu grijla pieptul su Sfintele Ostii, întâlni pe cale un grup de tineri pgâni pe Via Apia. Pentru ca refuzat sle dea preiosul dar, Tarciziu a preferat smoardecât slase sfie profanat. Astfel ctinerii au început sarunce în el cu pietre. Îngrijorat cnu se mai întoarce, Dionisus trimise pe cineva ca svadce se petrece. Acesta nu putu decât saudultimile cuvinte ale lui Tarciziu: Nu vpreocupai de mine ci avei grijde Ostiile pe care le port.

Conform Martirologiului Roman, Tarciziu muri la 15 august 257, în ziua Adormirii Maicii Domnului, datla care este srbtorit de ctre Biseric.

Biserica l-a ales sfie patronul ministranilor.

Rugciune
Te rugm, Doamne, ca rugciunea, bineplcută ţie, a sfintului martir Tarciziu, smijloceascpentru noi în faa ta i sne întreascîn mrturisirea adevrului tu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent