21 august 2016

22 august: Preasfânta Fecioară Maria, Regină


Srbtoarea Sfintei Fecioare Maria Regina fost instituitde papa Pius al XII-lea în 1955 la o sptmânde la solemnitatea Adormirii Maicii Domnului pentru a sublinia legtura între regalitate i glorioasa ridicare a ei la cer. Acest loc singular i suprem alturi de Regele Cristos i se cuvine Mariei pentru multe motive, pe care papa Pius al XII-lea le prezintpe larg în scrisoarea enciclicAd Coeli Reginam, din 11 octombrie 1954. Prin calitatea ei de Mama Capului i a membrelor corpului mistic, precum i prin aceea de augustsuverana Bisericii, ea participnu numai la demnitatea regala lui Cristos, dar i la influxul su vital i sfinilor asupra membrelor Corpului mistic.

Termenul rege/reginne poartcu gândul spre o persoancare domin, conduce, poruncete. Din punct de vedere uman este greu s-i atribuim Mariei titlul de stpânitoare, ei, care s-a proclamat roaba Domnului i a trit umilă şi necunoscut. Sfântul Luca, în cartea Faptele Apostolilor, o aratpe Maria în mijlocul apostolilor, dupînlare, rugându-se împreuncu ei. Însnu ea este aceea care dordine, ci Petru. i tocmai în aceastîmprejurare, ea formeazinelul de legtur, care îi ine unii cu Cel Înviat pe apostolii în ajteptarea harului Duhului Sfânt. Maria este regin, pentru cîi este mamlui Cristos, regele.

Toi cretinii vd i cinstesc în Maria drnicia nemrginita iubirii divine, care a revrsat cu îmbelugare în mâinile ei orice bine. i ea, ca regină şi mam, împarte tot ce a primit de la Rege. Îi protejeazcu puterea sa pe fiii doborâi prin participarea la rscumprare i le face bucurie cu darurile sale, deoarece Regele a dispus ca orice har streacprin mâinile sale de reginmrinimoas. Pentru acest motiv, Biserica îi invitpe credincioi si se adreseze nu numai cu numele dulce de mam, dar i cu acela respectuos de regin, aa cum în cer o salut, plini de fericire i iubire, îngerii, patriarhii, profeii, apostolii, martirii, mrturisitorii, fecioarele. Maria a fost încoronatcu diadema fecioriei i aceea a maternităţii divine: Duhul Sfânt se va coborî asupra ta i puterea Celui Preaînalt te va umbri. Pentru aceasta, Cel Sfânt care se va nate din tine se va numi Fiul lui Dumnezeu.

Rugciune
Dumnezeule, care ai voit ca Nsctoarea Fiului tu sfie Mama i Regina noastr, d-ne, te rugm, harul, ca, sprijinii de mijlocirea ei, savem parte de slava fiilor ti în împrăţia cereasc. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent