18 august 2016

19 august: Sfântul Ioan Eudes, preot


Sfântul Ioan Eudes s-a nscut în satul Ry din Normandia (provincie în nord-vestul Franei) în anul 1601. A fcut studii strlucite la Caen, în colegiul iezuiilor, dovedind totodato preocupare intenspentru viaa spiritual. Când tatl su l-a informat cse gândete la o cstorie foarte avantajoas, Ioan s-a dus în biseric, la altarul Maicii Domnului, a scos inelul pe care îl purta i l-a aezat în degetul statuii Fecioarei Preacurate. Hotrârea era definitiv. În anul 1623, a cerut sfie primit în Congregaia Oratorienilor unde s-a pregtit sdevinpreot. Prima SfântLiturghie a celebrat-o în ziua de Crciun a anului 1625. Cu acest prilej el spunea cpreotului îi sunt necesare trei venicii: prima pentru a se pregti, a doua pentru a celebra cu demnitate Sfânta Liturghie, a treia pentru a-i mulumi lui Dumnezeu.


La începutul activităţii, s-a consacrat predicrii de misiuni populare în nordul Normandiei. Dupdoi ani, a izbucnit epidemia de ciumă şi bisericile au devenit goale, în schimb, spitalele erau pline, i era nevoie de multe persoane care sdea ajutor. Ioan s-a oferit de bunvoie i frteam. i ciuma se sperie de pielea mea, spunea surâzând. Înscei care erau cu el se temeau de cium, de aceea, pentru a nu-i expune la pericol, noaptea el nu intra în cas, ci se odihnea într-un butoi, sub o claie de fân. Pânla urm, s-a îmbolnvit i Ioan, dar îngerul morii a trecut numai pe lângel i l-a lsat în viaţă.

Dupîncetarea epidemiei de cium, Ioan, împreuncu câiva colaboratori, a colindat aproape întreaga Franţă, inând misiuni populare. Zelosul apostol îns, era contient c, frun cler pregtit scultive în continuare începuturile de viaţă cretinrealizate prin misiunile periodice, munca lui se va dovedi zadarnic. De aceea, concepu planul unei metode de formare a viitorilor preoi. Întrucât conducerea Congregaiei Oratorienilor a considerat cnu intrîn specificul Congregaiei planul propus, în anul 1643, Ioan Eudes s-a retras din congregaie pentru a se dedica întemeierii Congregaiei lui Isus i a Mariei (Prinii euditi), formatdin preoi care depun numai votul ascultrii. Ei îi propuneau sse dedice formrii spirituale a candidailor la preoie i predicrii misiunilor populare. În scurt timp, prinii euditi ajunseserla conducerea a ase seminarii, în diferite pri ale Franei. Ioan Eudes a mai întemeiat i o congregaie de surori, numită Notre Dame de l'Amour, care sse ocupe de recuperarea spirituala tinerelor deczute. Pentru aceastiniiativ, el a avut mult de suferit. Calomniile au ajuns atât de departe, încât temporar i s-a interzis spredice i sintre în scaunul de spovad. Când nevinovăţia lui a fost pe deplin dovedit, i-a reluat activitatea, având bucuria svadmulte dintre roadele ostenelilor sale.

În ziua de 19 august 1680, la vârsta de aproape optzeci de ani, se stingea din viaţă în oraul Caen. A fost canonizat de ctre Papa Pius al XI-lea, în 1925.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai ales în chip minunat pe sfântul preot Ioan Eudes svesteascbogăţiile de neptruns ale lui Cristos, d-ne, te rugm, prin exemplul i îndemnurile lui, harul ca, sporind în cunoaterea ta, strim cu tot mai multfidelitate în lumina Evangheliei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent