22 august 2016

23 august: Sfânta Roza din Lima, fecioară

Sfânta Roza de Lima este prima persoandin America de Sud ridicatla cinstea sfintelor altare de ctre Biserica Catolic. Ea este veneratca patroana ţării de origine, Peru, a întregii Americi Latine i a Insulelor Filipine.

Ea s-a nscut la Lima, marele ora-port pe ţărmul Oceanului Pacific i capitala Peru-ului, în ziua de 20 aprilie 1586. Prinii ei, Gaspard de Flores i Maria d'Oliva, erau urmai ai unor nobili venii din Spania. La botez, au dat copilei lor numele de Isabela, dar doica, indiana Mariana, privind la frumuseea ei, a exclamat: Eti frumoasca o roz, un trandafir, i de atunci a chemat-o numai cu numele de Roza. Mai târziu, când Isabela a intrat în rândul teriarelor dominicane, i-a ales singurnumele de Roza a Sfintei Maria. Cu acest nume a fost trecută şi în calendarul sfinilor.


Dei, în aparenţă, viaa ei s-a desfăşurat în mod simplu, obinuit, în realitate, ea a fost o fpturcu totul deosebitprin puritatea ei sufleteasc, prin favoruri cereti neobinuite i, mai ales, printr-o imensdorinţă de a suferi. Pe lânggreutăţile vieii unei familii srcite i numeroase, Roza îi impunea suferine voluntare dintre cele mai aspre. Pentru a nu-i indispune pe cei din jurul ei, cu învoirea prinilor, i-a construit în grdino colib, unde, dupzece ore de muncintens, se retrgea singură şi petrecea adesea în rugciune, apoi se culca pe patul format dintr-o plasde nuiele uscate. Pe trup purta o cingtoare aspr. Zile întregi postea cu pâine i ap, alteori se lipsea de orice hran. Când era bolnav, se ruga lui Dumnezeu s-i mreascsuferina.

Gândurile i purtarea Rozei, la o privire superficial, pot fi considerate rodul unei deformri psihice, a unei boli mintale, a maniei de autotorturare. Adevrul este altul. Roza avea un caracter foarte echilibrat i vesel. Nu gsea nici o bucurie în suferinţă. Bucuria i-o afla în cântul psrelelor din jurul colibei, în frumuseea trandafirilor din grdin, pe care îi îngrijea ea însăşi cu miestrie de specialist, în ajutorarea persoanelor bolnave i srace, în participarea efectivla viaa i munca numeroasei lor familii. Toate acestea dovedesc un psihic normal, sntos, superior, care cunoate i gustbucuriile druite de Creator. Dar, deoarece a vzut în jurul ei cum dorina de îmbogăţire i cea pentru plcerile vieii stingea în inimile oamenilor respectul i dragostea faţă de semenii lor, Roza, urmând exemplul lui Cristos, a voit s-i supună şi trupul celor mai grele chinuri, oferindu-i lui Dumnezeu suferina voluntarca ispăşire pentru crimele i nedreptăţile svârite. Este cazul soiei iubitoare, care cere sintre în temniţă alturi de soul ei, nu pentru ciubete suferina, ci pentru ci iubete soul. Roza nu a iubit suferina, dar l-a iubit pe Cristos, care suferea în indigenii insultai i mcelrii de ctre cuceritori.

Roza este un suflet extraordinar, care a îneles i a trit misterul participrii la suferina mântuitoare a lui Cristos. Când i s-a cerut sdezvluie aceasttain, a rspuns: pot sexplic numai prin tcere. Plcerea i fericirea pe care mi le oferlumea sunt numai o umbrfaţă de ceea ce simt eu. Apoi, dovedind un desvârit simal realităţii, adug: nu mgândeam car fi cu putinţă ca o fptursfie lovitde atâtea suferine. Dumnezeul meu, înteete i mai mult suferinele, numai screască şi iubirea mea faţă de Tine. Printr-o descoperire dumnezeiasc, tia cmai are puin de trit. Cunotea chiar i ziua morii sale. În fiecare an, de srbtoarea sfântului Bartolomeu, petrecea tot timpul în rugciune. Le spunea: Aceasta este ziua cununiei mele venice!, fapt împlinit la 24 august 1617 când a trecut la Domnul.

Rugciune
Dumnezeule, care i-ai inspirat sfintei Roza, înflcratde iubirea ta, sprseasclumea i s-i slujeascnumai ie în pocinţă, d-ne harul, te rugm, prin mijlocirea ei, ca, umblând pe pmânt pe cile vieii, sne bucurm în cer de izvorul nesecat al desftrilor tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent