30 august 2016

31 august: Sfântul Raimund Nonnatus, preot


Sfântul Raimund Nonnatus s-a nscut în anul 1200, la Portell, o localitate din împrejurimile Barcelonei. Deoarece naterea lui a avut loc prin cezarian, pe atunci un lucru cu totul neobinuit, la numele de botez s-a adugat supra-numele Nonnatus, adicnenscut. Pentru acest motiv, el este invocat de ctre mame i moae în vederea unei nateri uoare.


La vârsta de 18 ani, în ziua de 10 august 1218, a participat la o solemnitate neobinuit, în catedrala din Barcelona: inaugurarea oficiala Ordinului Sanctae Mariae de mercede captivorum (Ordinul Sfintei Maria a preului pentru rscumprarea captivilor). Aceastasociaie îi propunea spregteascoameni capabili slucreze pentru rscumprarea celor czui în mâinile pirailor turci. Membrii Ordinului, pe lângvoturile religioase obinuite, se legau cu jurmânt s-i ofere viaa i persoana proprie, dacva fi cazul, pentru rscumprarea sclavilor. În acea perioad, erau dese incursiunile pirailor care rpeau oameni i-i vindeau ca sclavi musulmanilor din nordul Africii. Viaa i credina lor era în mare primejdie. Familiile nu aveau posibilitatea s-i rscumpere, de aceea, sfântul Petru Nolasc a propus întemeierea unui ordin clugresc menit scontribuie la rezolvarea acestei probleme. Participând la solemnitatea inaugurrii din 10 august 1218, Raimund Nonnatus se entuziasmde aceastidee i de aceea ceru sfie primit i el în rândul Mercedarilor. A fost hirotonit preot în anul 1222. Pânîn 1231, a lucrat la eliberarea sclavilor. A reuit srscumpere 140 de sclavi la Valencia, 250 la Alger iar, în 1230, la Tunis, un numr de 228. Aici a fost pus în situaia srespecte jurmântul special al Ordinului Rscumprrii Sclavilor. Neavând întreaga sumcerutde negustorii de sclavi de la Tunis, Raimund s-a constituit el însui prizonier. El a fcut acest act cu gândul de a rmâne în mijlocul celorlali sclavi, spre a pstra în sufletele lor flacra credinei i a speranei i de a predica Evanghelia însăşi musulmanilor.

Pentru a-l împiedica svorbeascdespre Cristos, stpânul lui a ajuns pânacolo încât i-a perforat buzele cu un fier rou i i-a închis gura cu un lact pe care îl deschidea numai când îi ddea mâncare. Timp de opt luni, Raimund a lucrat în aceste condiii, neîncetând s-i îndemne prin semne pe tovarăşii si la statornicie în credinţă şi dragoste cretin. Dupopt luni, ali Mercedari au adus suma necesarrscumprrii i el a fost pus în libertate.

Ultimii zece ani din viaţă i-a petrecut mai mult la Roma, îndeplinind diferite misiuni încredinate de conducerea Ordinului sau din partea Scaunului Apostolic. Papa Grigore al IX-lea, voind s-i aducun omagiu public pentru suferinele i activitatea sa, i-a conferit demnitatea de Cardinal. Raimund se afla atunci în Spania. Dând ascultare Suveranului Pontif, porni din nou spre Roma. Pe drum se îmbolnvi de o febrviolent, care l-a rpus. Fiind la Cardona, nu departe de Barcelona, în ziua de 31 august 1240, la vârsta de numai patruzeci de ani, îi sfârete viaa pmânteascpentru a primi de la Dumnezeu rsplata celui care l-a vizitat i l-a ajutat pe Cristos aflat în suferinţă.

Rugciune
Dumnezeule, lumina credincioilor i pstorul sufletelor, care l-ai aezat în Bisericpe sfântul Raimund, spre a pstori prin cuvânt oile tale i a le cluzi cu exemplul su, d-ne harul, ca, prin mijlocirea lui, spstrm credina pe care ne-a împrtăşit-o i surmm calea pe care ne-a artat-o. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent