01 septembrie 2016

1 septembrie: Sfântul Egidiu, abate

Sfântul Egidiu, comemorat la 1 septembrie, este întemeietorul vestitei mnstiri Saint-Gilles (în limba francez, Egidiu se spune Gilles). În apropierea acestei mnstiri s-a format localitatea Saint-Gilles (Sfântul Egidiu), nu departe de oraul Nîmes.

Douvitralii i o sculpturde pe portalul catedralei din Chartres îl aratpe sfântul Egidiu celebrând Sfânta Liturghie i primind de la Dumnezeu actul de iertare pentru un pcat al împratului Carol cel Mare, pcat pe care împratul nu avusese curajul s-l mrturiseascnici unui preot. Este sigur înscEgidiu a trit înaintea marelui împrat, i imaginile din catedralnu pot dovedi decât veneraia ce i se acorda în timpul lui Carol cel Mare.


Un text din secolul al X-lea afirmcEgidiu era de origine grec i a venit în Frana atras de renumele sfântului episcop Cezar de Arles. A trit un timp ca pustnic, apoi a pus temeliile mnstirii ce-i poartnumele, aezatîntr-un loc de trecere a pelerinilor spre Roma sau spre Spania. În timpul Evului Mediu, mnstirea Saint-Gilles a fost punct de oprire i de odihnpentru mulimile de credincioi ce se îndreptau spre mormintele Sfinilor Apostoli din Cetatea Etern, ori spre mormântul sfântului Iacob la Compostela.

O povestire care a contribuit mult la popularizarea cultului sfântului Egidiu spune c, în timp ce el se afla în pdure, departe de orice aezare omeneasc, Dumnezeu a trimis o cprioarce-i aducea laptele pentru hran. Într-o zi, cprioara a intrat în poriunea cercetatde hitaii unei vântori, conduspersonal de rege. Regele vântor a urmrit prada care alerga spre locul tiut. Numai în momentul când a slobozit sgeata, regele a observat canimalul înspimântat se aflla picioarele unui om. Lovitura destinatcprioarei nevinovate l-a atins i pe pustnic. Incidentul a avut însun sfârit fericit. Regele a devenit prieten cu Egidiu i, drept dovadde iertare, l-a rugat sprimeasco mare suprafaţă de teren pe care sridice o mnstire. Pustnicul a primit i, dei a pierdut pentru totdeauna linitea i bucuria singurtăţii, a simit o nebnuitfericire vzând cum din zi în zi cretea i devenea tot mai activo mare comunitate de frai clugri, crora el le era abate. Dumnezeu i-a rspltit credina i jertfele, svârind multe minuni la rugciunile lui.


Dupmoarte, mormântul su a fost considerat mormântul unui mare sfânt. Mulimile de pelerini ce au trecut prin mnstirea întemeiatde el i-au purtat numele de-a lungul Europei. i astzi, cultul su este rspândit în multe regiuni din Frana, Belgia, Olanda, unde credincioii îl invocă şi-i cer ajutor în cazuri de delir, de teamobsesiv, de pierderea minii.

Rugciune
D-ne, te rugm, Doamne, harul, ca, în mijlocul acestei lumi schimbtoare, sne întoarcem cu toatinima spre cele cereti i sne orânduim viaa dupEvanghelia ta, aa cum ne-ai învăţat prin exemplul sfântului abate Egidiu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent