21 septembrie 2016

22 septembrie: Sfântul Mauriciu și însoțitorii săi, martiri


Maximian, asociat la conducerea imperiului roman de ctre Diocleian, a transferat mai multe trupe romane din Egipt în Galia, pentru pedepsirea unei regiuni locuite în mare parte de cretini i pentru reprimarea triburilor rsculate al bagauzilor. În rândul trupelor transferate se afla i Legiunea teban, formatdin ostai originari din prile Tebei, Egipt, unde erau foarte muli cretini. Prezena cretinilor în armata romancontrazicea bnuiala creligia cretini-ar împiedica pe cetăţeni sslujeascImperiul i pe împratul Romei cu tot devotamentul. Dar când autorităţile Imperiului foloseau puterea militarpentru a impune o anumitcredinţă religioas, ostaii cretini se vedeau confruntai cu o problemde contiinţă foarte grav. Supui legilor i devotai împratului, cretinii considerau cexistlegi spirituale, eterne, care nu pot fi înclcate, chiar daceste în joc viaa pmânteasc. Într-o astfel de situaie s-au aflat cretinii din Legiunea teban.


Dupce armatele transferate din Egipt au trecut Alpii i s-au stabilit la Agaunum (astzi Saint-Maurice-en Valais), Maximian a dat ordin ca toi ostaii i comandanii lor saducjertfzeilor Imperiului i sdepunjurmântul de credinţă faţă de împrat. Cretinii din Legiunea tebană şi-au exprimat hotrârea lor de a lupta pentru aprarea intereselor imperiului, dar au refuzat saducjertfidolilor. La porunca lui Maximian, ostaii cretini, în frunte cu Mauriciu, au fost supui pedepsei umilitoare a biciuirii în public. Deoarece nici unul dintre ei nu i-a schimbat hotrârea, s-a ordonat decimarea: începând numrtoarea din primul rând, al zecelea soldat era scos din front i executat pe loc în faa tuturor. Încurajai de comandantul Mauriciu, cretinii au rmas statornici în credinţă, dei, cu fiecare numrtoare, rândurile lor se rreau tot mai mult. Au czut astfel i Mauriciu, i Exuperiu, i Candid, împreuncu ostaii lor.

Passio martyrum Acaunensium, scrisde episcopul Leon Eucheriu în anul 450, deci la 150 de ani dupdesfăşurarea evenimentelor, vorbete de 1.000 de martiri, dar mai probabil nu au fost decât în jur de 100. Este sigur cla Agaunum a avut loc martirizarea unui grup de soldai cretini în frunte cu un comandant Mauriciu. A fost un eveniment de proporii neobinuite, de vreme ce a rmas atât de adânc întiprit în amintirea cretinilor din regiunea munilor Alpi i a întregii Galii. Spturile efectuate în 1893 au scos la luminruinele unei bazilici din secolul al IV-lea, clditpe locul unde s-a aflat cetatea Agaunum, în cinstea martirilor din Legiunea teban.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, tu le-ai dat sfinilor Mauriciu i însoitorilor si harul de a ptimi pentru Cristos. Vino i în ajutorul slbiciunii noastre, pentru ca, dupcum ei nu au pregetat smoarpentru tine, tot astfel, i noi ste putem mrturisi cu trie prin întreaga noastrviaţă. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent