23 septembrie 2016

24 septembrie: Sfântul Gerard, episcop martir



Sfântul episcop Gerard, apostol al poporului maghiar i, totodat, primul su martir, s-a nscut pe la 980 la Veneia. A fost mai întâi clugr în mnstirea benedictinilor din Veneia. Cu prilejul unei cltorii la Locurile Sfinte, l-a întâlnit pe regele tefan, cu care s-a împrietenit i care l- a rugat svinîn Panonia pentru a lucra la încretinarea poporului su.


Gerard a acceptat i, ulterior, a fost numit episcop de Morisena, cetate veche ce a existat în secolele al X-lea i al XI-lea pe locul unde astzi se afloraul Cenad. Aici se vd încruinele mnstirii Sfântul Ioan Boteztorul, mnstire ziditînainte de anul 1002. Se pare ca scris mai multe opere însse cunoate o singuroper, Comentariu la cartea profetului Daniel.

A murit la 24 septembrie 1046 la poarta cetății Pest pe malul drept al Dunrii, ucis de un grup de pgâni.

Prenumele Gerard, cu forma femininGerarda, au la origine alturarea a doucuvinte germanice vechi: ger, suliţă şi hard, tare. Iniial, era un supranume dat vântorilor i lupttorilor care mânuiau sulia cu îndemânare. Ulterior, a devenit sinonim cu: viteaz, curajos, biruitor. Ca nume de botez, îi poate aduce aminte celui care-l poartcsfinenia vieii cere curajul i energia lupttorului, care aduce oamenilor mai mult folos i bucurie decât toate victoriile în rzboaiele dintre popoare.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, tu i-ai dat sfântului episcop i martir Gerard harul, slupte pânla moarte pentru dreptate. F-ne, prin mijlocirea lui, srbdm orice suferinţă din iubire faţă de tine i sne îndreptm cu toate puterile spre tine, viaa cea adevrat. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent