08 septembrie 2016

9 septembrie: Sfântul Petru Claver, preot

Petru Claver s-a nscut în localitatea Verdù în Spania, la 25 iunie 1580. i-a fcut studiile în diferite colegii ale Societăţii lui Isus din Europa i America de Sud, unde a avut ocazia scunoascsituaia grea a sclavilor negri. Copleit de mâhnire i ruine pentru purtarea inumana concetăţenilor si spanioli, devenii vântori i negustori de sclavi, a fost inspirat svinîn ajutorul material i spiritual al nefericitelor victime. La 20 de ani a început noviciatul la iezuiii de la Tarragona. Pornind în misiune, în 1610 ajunse la Cartagena, un port amplasat pe coasta de Nord a Columbiei. Aici, timp de 44 de ani a fost alturi de sclavii afro-americani.

În marele port al Cartaginei acostau zilnic corbii aducând din Africa, peste apele Oceanului Atlantic i ale Mrii Antilelor, brbai, femei, copii, prini pe coasta de vest a continentului negru i legai ca nite vite, pentru a fi vândui proprietarilor de plantaii i mine în lumea nou. Pentru Petru Claver a început o luptaprig. În primul rând, cu negustorii de sclavi. Dei cu o constituie fizicprecar, a intrat în luptă şi a obinut organizarea unor puncte de asistenţă sanitara celor bolnavi, înmormântarea demna celor rpui de greutăţile cltoriei i îngrijirea spirituala tuturor. El însui lucra pânla epuizare în zilele când soseau transporturile cu nefericitele victime ale lcomiei compatrioilor si.

A trebuit slupte mult cu neîncrederea acestor oameni care ajungeau la ţărm adesea btui pânla sânge i întotdeauna înnebunii de fric. Nu puteau crede cun alb este capabil de altceva decât de crime. Pânla urm, inimosul apostol le-a devenit printe i prieten. Timp de patruzeci de ani, cât a lucrat în mijlocul lor, a botezat cu mâna lui peste 300.000 de negri, crora le-a redat încrederea în Dumnezeu i în ei înii. Mai puinreuita avut faţă de compatrioii si, pe care a încercat s-i convingsrenune la aceastpracticcriminal. Îndeosebi negustorii de sclavi au încercat pe toate cile sscape de el. Au folosit ameninţări, calomnii i chiar încercri de asasinat. Nimic nu l-a putut descuraja pe Petru Claver, care, vzând împietrirea acestor oameni, în fiecare vineri noaptea, fcea Calea Sfintei Cruci purtând o cununde spini pe cap, spre a cere iertare i îndurare de la Domnul pentru pcatele compatrioilor.

Duppatruzeci de ani, cade el însui victima unei paralizii ce l-a imobilizat la pat. Deoarece o epidemie de ciumsecerase viaa confrailor clugri mai tineri, a rmas sfie îngrijit de un servitor care adesea l-a insultat i l-a maltratat, pânîn ziua de 8 septembrie 1654, srbtoarea Naterii Maicii Domnului, când Sclavul Negrilor prsete acest pmânt i merge s-i întâlneascîn lumea venicpe cei crora le-a druit ultima îngrijire.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai fcut pe sfântul Petru slujitorul slujitorilor i l-ai întrit ca s-i ajute cu o iubire i rbdare uimitoare, d-ne i nou, prin mijlocirea lui, harul scutm cele ce sunt ale lui Isus Cristos i s-l iubim pe aproapele nostru prin faptă şi adevr. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent