Translate

04 septembrie 2016

5 septembrie: Sfântul Laurențiu Iustiniani, episcop


Laureniu Iustiniani, abatele mnstirii Sfântul Gheorghe de lângVeneia, în anul 1433, a fost numit episcop de Veneia, dei de mai multe ori a refuzat aceastdemnitate, considerând cel este lipsit de calităţile i energia necesare pstorului unei dieceze. Totui, prin exemplul, rugciunile i sacrificiile sale, a transformat radical clerul deczut i viaa cretineasca întregii dieceze. Drept rsplat, papa Nicolae al V-lea i-a acordat titlul de Patriarh. Dogele Veneiei spunea csingurul om cu care ar fi dispus s-i schimbe sufletul era Laureniu Iustiniani. La rândul su, primul patriarh al oraului lagunelor spunea cactivitatea de doge este o joacîn comparaie cu aceea a episcopului, inând seamde rspunderea lui pentru mântuirea sufletelor.



Laureniu s-a nscut în anul 1381, ca fiu al unei familii nobile din Veneia, familia Iustiniani. Quirina, mama lui, a rmas vduvla vârsta de 25 de ani, urmând sse îngrijeascde creterea a cinci copii i administrarea unei case mari, cu muli servitori i multe obligaii. Îngrijoratde sntatea ubreda lui Laureniu, era preocupatde aranjarea unei cstorii convenabile, când, spre uimirea ei, copilul drag prsete castelul pentru a cere sfie primit în mnstirea Sfântul Gheorghe. Un prieten al su s-a dus la mnstire cu gândul de a-l convinge sse întoarcîn familie, dar în loc de a-l scoate pe Laureniu din mnstire, s-a hotrât srmână şi el acolo.

Fiul nobilei familii Iustiniani, îmbrcat în smerita rasde clugr, mergea din poartîn poart, cerind mila cretinelor. Mama, de altfel, femeie evlavioas, suferea mult la gândul coamenii l-ar putea recunoate pe fiul su sub hainele umilului ceretor, i atunci îi trimitea pe servitori s-i umple cu pâine desaga spre a se întoarce mai repede la mnstire. Când Laureniu a îneles motivul acestei mrinimii, nu a mai primit de la servitorii casei printeti decât doupâini. Fratele care îl însoea ar fi voit sevite porile de la care tiau cnu primesc decât insulte, dar Laureniu era categoric: Nu am renunat la lume numai în vorbe. Smergem sprimim dispreul ce- l au faţă de noi. Dupce a fost ales superior general al Ordinului su i apoi episcop de Veneia, nu i-a schimbat felul de viaţă, nici chiar îmbrcmintea. Îi vizita el însui pe sracii oraului, împrind alimente i îmbrcminte, nu însă şi bani, ca nu cumva sfie folosii în alte scopuri.

Nu avea darul oratoriei, dar din aceastcauznu era întristat, deoarece avea posibilitatea ssuplineasclipsa prin scris. Pentru îndrumarea clerului i a credincioilor, a trimis multe scrisori pastorale i brouri, în care expunea rodul meditaiilor sale, folosind expresii simple i cuprinztoare: cine nu se folosete cât mai mult îi este cu putinţă de învăţătura i harul Domnului dovedete cnu-l preuiete; un adevrat credincios al Domnului se ferete i de greelile mici, pentru ca dragostea lui snu se rceasc; trebuie sevitm afacerile prea complicate; în treburile prea complicate se aflîntotdeauna i coada diavolului.

Deoarece toatviaa i-a impus renunţări i pocine aspre, când era btrân i bolnav, cei din jur au voit s-i înlocuiascsalteaua de paie cu una de puf, dar el le-a spus: Cristos a murit pe cruce i eu smor pe o saltea de puf? Pe patul su aspru a murit în ziua de 8 ianuarie 1455, exprimându- i dorina sfie înmormântat în vechiul cimitir al mnstirii. Locuitorii Veneiei i-au fcut înso înmormântare triumfal, exprimându-i recunotina faţă de acela care, timp de douzeci i doi de ani, le-a fost pstor sufletesc, învăţător înelept i printe plin de dragoste.


Papa Alexandru al VIII-lea (1689-1691) l-a ridicat la cinstea sfintelor altare, iar Martirologiul Roman i-a fixat comemorarea la 5 septembrie, ziua în care a început activitatea de episcop al Diecezei de Veneia.

Rugciune
Dumnezeule, care ai binevoit s-i druieti Bisericii tale un chip al bunului Pstor, în persoana sfântului Laureniu, prin mijlocirea lui, învrednicete-ne cu buntate sajungem la păşunile tale venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent