02 septembrie 2016

3 septembrie: Sfântul Grigore cel Mare, papă și învățător al Bisericii


Papa Grigore a întrunit în cel mai înalt grad toate calităţile omului de conducere: sensul datoriei, al msurii i al demnităţii. La moartea tatlui su, dei foarte tânr, Grigore era deja praefectus urbis (guvernator al Romei). Motenirea rmasde la tatl su a folosit-o pentru întemeierea mai multor mnstiri, iar casa printeascde pe colina Celio a transformat-o, de asemenea, într-o mnstire dedicatsfântului Andrei, în care el s-a retras ca simplu clugr. Dar nu s-a bucurat mult timp de linite, deoarece papa Pelagiu al II-lea l-a hirotonit diacon i l-a trimis la Constantinopol, în calitate de apocrisar, adicambasador pe lângîmpratul Imperiului de Rsrit. După şapte ani, se întoarse la Roma reluându-i viaa linititdin mnstirea lui, pânîn anul 590, când entuziasmul poporului i insistenele clerului i ale senatului din Roma i-au încredinat conducerea suprema Bisericii.


Nu era prea robust din punct de vedere fizic, ci, dimpotriv, era o fire bolnvicioas, astfel cprima serie din Omiliile asupra Evangheliei a trebuit sfie cititde un secretar, deoarece lui îi era cu neputinţă sstea în picioare. Cu toate acestea, activitatea sa din timpul celor 14 ani de pontificat (de la 3 septembrie 590 la 12 martie 604) pare de necrezut: a organizat aprarea Romei, ameninatde Aginulfo, cu care apoi a întreinut raporturi de bunvecintate, a administrat cu spirit neprtinitor avutul public, suplinind lipsurile funcionarilor imperiali, s-a îngrijit de aprovizionarea cu apa oraului Roma, a luptat împotriva oricrei forme de sclavie. Însufleit de zelul pentru rspândirea credinei, a propus i susinut misiunea sfântului Augustin de Canterbury în Anglia. Întotdeauna atent la problemele întregii cretintăţi, nu a neglijat nici grijile mrunte ale vieii de fiecare zi astfel cnu cu mult înainte de a muri, s-a interesat de o ocazie pentru a-i trimite episcopului din Chiusi o manta de iarn.

Cele 848 de scrisori rmase de la el i omiliile ctre popor dovedesc limpede imensa activitate desfăşuratde papa Grigore cel Mare. În toate domeniile vieii bisericeti, a lsat urme adânci. Viaa sfântului Benedict i Liber regulae pastoralis (Cartea pstoririi sufletelor) sunt citite i astzi cu mult interes i mult folos. S-a ocupat i de muzica sacr, cântarea folositla oficierea sfintelor slujbe, i a stabilit normele care au dus la cântul gregorian.

A murit în ziua de 12 martie 604 i a fost înhumat în Bazilica Sfântul Petru. Sfântul Grigore aparine categoriei de oameni crora istoria le acordtitlul de cel Mare. El este cinstit atât în Biserica Apusean, cât i în Biserica Rsritean, fiind astfel o mrturie vie a Bisericii, una, sfânt, catolică şi apostolic.

Rugciune
Dumnezeule, care cluzeti poporul tu cu blândee i domneti asupra lui cu iubire, te rugm, prin mijlocirea sfântului Grigore cel Mare, sreveri Duhul înelepciunii asupra celor pe care i-ai pus învăţători i conductori în Biseric, pentru ca propăşirea turmei sfinte saducîn veci bucurie pstorilor ei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent