01 septembrie 2016

2 septembrie: Fericitul Ioan-Francisc Burté, preot martir



Fericitul Ioan-Francisc Burté face parte din grupul de 191 de preoi i persoane consacrate masacrai în timpul Revoluiei Franceze, între 2 i 3 septembrie 1792 la Paris i beatificai de papa Pius al XI-lea la 17 octombrie 1926. Din urfață de credință și față de cler ei au fost arestai i închii în patru închisori ale Parisului: abaia Saint-Germain, mnstirea carmelitanilor, seminarul sfântul Fermin i închisoarea De la Force, de pe strada Sfântul Anton. În mnstirea carmelitanilor au murit masacrai 96 de martiri printre care i Ioan-Francisc Burté. Procesul era condus de însui Maillard. Era un proces sumar în care li se cerea sadere la noua Constituie. Orice refuz era urmat de o execuie imediat. Masacrul a durat pânla 3 septembrie.


Ioan-Francisc Burté s-a nscut la Ramberviller (dieceza de Saint-Dié) la 20 iunie 1740. A intrat în Ordinul Franciscan Conventual la Nancy în 1757. Dupterminarea studiilor, a devenit profesor i guardian al conventului în 1768. În 1778 a fost trimis la Paris ca procurator general al provinciei sale franciscane. În calitate de superior în 1792 în contextul violent al Revoluiei Franceze a fost acuzat ca permis preoilor refractari, adicacelora care nu aderaserla Constituia clerului, aadar cei care erau în afara legii, sspovedească și scelebreze în biserica unde era superior în loc sinterzicacest lucru. Pentru aceasta a fost arestat i trimis în mnstirea carmelitan, devenitînchisoare, unde a fost masacrat împreuncu ceilali preoi i persoane consacrate.

Rugciune
Sne umple de bucurie, te rugm, Doamne, srbtoarea glorioasa sfântului tu martir Ioan-Francisc, cruia i-ai dat harul s-i verse sângele preios, mrturisind în libertatea spiritului ptimirea i învierea Fiului tu unul-nscut. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent