06 septembrie 2016

7 septembrie: Sfânta Regina, fecioară martiră


În anul 251 dupCristos, când Galia era provincie roman, Olibrius, prefectul Galiei, fiind în trecere prin localitatea Alesia, întâlnete la marginea oraului o tânrîn vârstde 15 ani, care pzea o micturmde oi. Atras de înfăţiarea ei nobilă şi încânttoare, poruncete sfie adusîn faa lui. Tânra îi spune cse numete Regina i se trage dintr-o familie bogat, dar a fost alungatdin casa printească şi este silits-i câtige pâinea în felul acesta, deoarece a cerut sfie botezatde ctre doica ei, care era cretin.


Prefectul, contrariat de faptul cRegina s-a lsat atrasde aceastcredinţă opritde lege i dispreuitde toatlumea, i-a promis c, dacrenunţă la rtcirea ei, o va lua de soie i va deveni o adevratregin. Tânra îi declardeschis hotrârea de a nu se despri niciodatde Cristos. Dupce a constatat ctoate promisiunile sunt zadarnice, Olibrius a poruncit sfie aruncatîn închisoare, pânce el se va întoarce din expediia la frontiera provinciei spre care se îndrepta. La întoarcere, o gsete pe Regina mai curajoasă şi mai hotrât. Atunci, a poruncit sse foloseasctorturile obinuite: bti cu vergele, strângerea cu cleti înfierbântai, arderea cu plcue de fier înroit. Clii au obosit, dar tânra fecioarnu a încetat s-l laude pe Dumnezeu i s-l dojeneascpe Olibrius pentru purtarea nedreaptfaţă de cretini, pâncând i s-a tiat capul.

Mai târziu, pe locul unde sfânta Regina a fost martirizat, cretinii au ridicat o bazilic, devenitloc de pelerinaj pentru cinstirea unei eroine a credinei i a vieii neprihnite.

Rugciune
Dumnezeule, tu ne dai astzi bucuria de a o srbtori pe sfânta Regina i ne luminezi cu exemplul curăţiei i al triei sale. Druiete-ne cu buntate harul de a fi ajutai, prin meritele ei, sînaintm pe drumul credinei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent