03 septembrie 2016

4 septembrie: Sfânta Roza din Viterbo, fecioară

În anul 1234, dintr-o familie foarte modest, s-a nscut o fetiţă creia prinii i-au dat numele de Roza. Încdin copilrie, Roza avea saparca o mesagera cerului trimiscu misiunea de a-i chema la credinţă şi la pace pe concetăţenii ei, ajuni într-o stare de multrtcire, ură şi decdere moral.

Pe la 16 ani a intrat în Ordinul al Treilea Franciscan. În acel timp Viterbo tria o crizputernic. Ea i întreaga familie va trebui streaco grea încercare. Roza, condusde dragoste faţă de Dumnezeu i faţă de oameni, a început sse adreseze concetăţenilor ei în cuvântri înflcrate, prin care le reamintea datoria de a face pocinţă şi de a rmâne credincioi faţă de Cristos i faţă de Biseric, a crei unitate era sfâiatprin rspândirea din ce în ce mai mare a ereziei patarinilor i catarilor, i prin sângeroasele certuri dintre cetăţeni. Cuvintele Rozei au fost interpretate în sens politic i considerate drept un act de făţişă împotrivire contra împratului Frederic al II-lea. Astfel cil podesta (primarul), Mainetto di Bovolo a trimis în exil întreaga familie a Rozei.

Se pare ctimpul petrecut la Soriano a durat doar câteva sptmâni, deoarece a intervenit moartea împratului, prevestitde Roza. În drum spre cas, în localitatea Vitorchiano, tânra Roza, prin rugciunile ei, a obinut vindecarea unei femei oarbe. De asemenea, o aduce la credinţă pe o ereticfoarte îndârjit, supunându-se probei numite judecata lui Dumnezeu.

Revenind la Viterbo, Roza a încercat sintre într-o mnstire de clugrie, dar nu a fost primit. De fapt, dei în mijlocul vieii agitate a lumii, sufletul ei era frîncetare absorbit de Dumnezeu, care a înzestrat-o cu daruri atât de extraordinare, încât era privitca o artare venitdin ceruri, nu ca o fpturpmânteasc. Despre sfâritul ei nu se tie decât ca murit la vârsta de 18 ani i a fost înmormântatfrsicriu sub duumeaua bisericii Sfânta Maria del Poggio. Dup18 luni, a fost dezgropată şi aflatintact, ca în ziua înmormântrii.

Trupul ei, neatins de putrezire, a fost aezat într-o raclartistic lucrat, în care s-a pstrat timp de secole. Un incendiu a distrus biserica i a transformat în cenuşă racla, dar trupul a rmas intact, doar puin înnegrit de fum. i astzi se pstreazîn aceeai stare, iar toi vizitatorii oraului se considerfericii sprivească şi svenereze vasul de lut care acum mai bine de 700 de ani a purtat un suflet de aur, emanând parfum de trandafiri.

Rugciune
O, Doamne, simim greutatea bolii i a suferinei sufletului i a trupului. Ajut-ne, prin mijlocirea sfintei Roza, sdepășim suferinele, frica, slbiciunile, nelinitea i disperarea ca sputem sne ridicm i sputem merge din nou întrii mereu de iertarea ta ca sajungem într-o zi, vindecai i mântuii, la srbtoarea pe care tu o pregteti pentru aleii ti. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent