17 septembrie 2016

18 septembrie: Sfântul Iosif din Copertino, preot


Iosif Maria Desa s-a nscut la 17 iunie 1603, într-o familie foarte sracdin satul Copertino, localitate aflatîn apropierea oraului Brindisi, în sudul Italiei. Primele luni de viaţă le-a trit într- un grajd, deoarece tatl a trebuit svândtot ce avea pentru a-i plti datoriile fcute.



La vârsta de 17 ani, Iosif btea la poarta franciscanilor conventuali de la Grotella cerând sfie primit în convent. Acetia au considerat ceste incapabil sstudieze i au refuzat s-l admitîn rândurile lor. Atunci, el s-a adresat capucinilor care l-au primit ca frate laic, situaie pentru care nu se cerea o pregtire i culturdeosebit. Însă și aici, dupcâteva luni, i s-a cerut sdezbrace haina clugreascdeoarece au observat cdeseori se oprea în loc i rmânea nemicat, parcîn afarde el însui, scpând din mântot ce avea. S-a considerat cnu e sntos psihic.

Chemarea lui Dumnezeu i voina lui de fier i-au dat curaj sse adreseze din nou frailor minori conventuali de la Grotella. De data aceasta, i-au deschis poarta mnstirii i i-au încredinat diferite munci simple, printre altele i aceea de a avea grijde de mgarul gospodriei lor. Iosif s-a numit pe el însui frate mgar, dar îndemnat de o pornire luntrictainic, i-a rugat pe superiori s-l ajute sdevinpreot. Cu toate eforturile imense pe care le-a depus, rezultatele au fost extrem de slabe. Totui, inându-se seamde intensa viaţă spirituala lui, precum i de faptul cla ultimul examen a dat rspunsuri mulumitoare, superiorii au acceptat sfie hirotonit preot. Din acel moment, în viaa lui Iosif din Copertino au intervenit din ce în ce mai des fenomene neobinuite, dovada iubirii lui Dumnezeu faţă de el i a sfineniei sufletului su.

Dei era prea puin neiniiat în probleme de teologie, avea darul divin al tiinei infuze i a dat rspunsuri clare, înelepte, asupra multor probleme delicate de doctrină şi exegez, atunci când a fost consultat de diferii teologi. Fratele cel mai ignorant din tot Ordinul Franciscan, cum se numea el însui, a fost chemat la Roma. Papa Urban al VIII-lea l-a primit în audienţă, dar, dupcâteva cuvinte, fratele Iosif a czut în extaz i suveranul Pontif a putut constata personal ceea ce se petrecea cu acest suflet ales. Vestea despre asemenea fenomene extraordinare atrgea mulimile în jurul lui i superiorii au fost nevoii s-l mute din mnstire în mnstire, pentru a evita aglomerrile i manifestrile exagerate. Iosif a primit totul cu umilinţă şi linite. Oriunde ajungea, cuta sfie de folos atât în mnstire, cât i în afar, îndeplinind sarcinile încredinate, ajutându-i cu multbuntate pe bolnavi i semnând în inimile tuturor iubirea faţă de Preasfântul Sacrament al Euharistiei i față de Preacurata FecioarMaria.

Spre sfâritul vieii, superiorii au voit s-l trimitîn marele convent din Assisi, dar de data aceasta a intervenit însui papa, sftuindu-i s-l trimitîn altparte. La Assisi, spunea el, un sfânt Francisc este mai mult decât suficient. i astfel, a fost trimis la Osimo, unde în ziua de 18 septembrie 1663, a încetat din viaţă. Pe patul de moarte, l-a asigurat pe superiorul su cnu avea nici un bun material pe care si-l încredineze i l-a rugat s-i înmormânteze trupul într-un loc comun, ca sfie uitat de toi cât mai curând. Sfântul Iosif, care i-a trecut examenele cu nespuse greutăţi, astzi este invocat cu încredere de ctre cei ce se pregtesc la diferite probe ale hrniciei i inteligenei lor.

Rugciune
Dumnezeule, care cu înelepciune uimitoare ai atras toate la Unicul tu Fiu, fca, prsind dorinele pmânteti, prin meritele i exemplul sfântului Iosif de Copertino, sfim tot mai asemntori Fiului tu, care împreuncu Tine i cu Duhul Sfânt vieuiete i domnete în toi vecii vecilor. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent