23 mai 2016

24 mai: Sfânta Amalia, martiră

În aceastzi este amintit un grup de martiri care au ptimit la mijlocul secolului al treilea, în timpul persecuiei lui Decius, la Alexandria, în Egipt. E vorba despre Epimac, Alexandru, Mercuria, Dionisi i Amonaria. Acest ultim nume a fost transformat în Amalia, un nume mai uzual.

Martirologiul Roman spune despre cele trei femei: Prima dintre ele, dupce a ptimit nemaiauzite forme de tortur, lovitcu spada, îi sfâri în mod fericit viaa. Celelalte, apoi, fiindu-i teamjudectorului cva fi învins de femei i cacestea, dacva folosi aceleai torturi ele vor rmâne de neclintit în credina lor, au fost decapitate îndat.

Amonaria, aadar, a îndurat tortura cu atâta trie încât a derutat fermitatea judectorului. Referirile la o adevratcrizde contiință din partea unui funcionar imperial nu sunt frecvente în istorisirile martirice. Dar scurta ovire a judectorului fu în scurtvreme depășitîntr-un mod ferm. Pentru a nu mai avea parte de nici un risc, scprepede de celelalte doufemei cretine, poruncind sfie decapitate.

E vorba despre hotrârile de viață atunci când contiina devine incomodă și nu existcurajul de a înfrunta adevrul pentru a merge pe calea cea dreapt. E mai facil sfie suprimatcauza dificil, aa cum a fcut judectorul din Alexandria, decât sfie înfruntatpentru a face ca adevrul sprevaleze.

Rugciune
Dumnezeule, care îi arăţi puterea în slbiciunea omeneasc, druiete-le tuturor acelora care cinstesc intrarea în slava sfintei Amalia puterea tainicprin care ea a dobândit cununa biruinei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent