15 mai 2016

16 mai: Sfântul Ioan Nepomuk, preot martir

Într-o familie de oameni înaintai în vârst, în 1320, se năștea în Nepomuk (Boemia), Ioan. De mic se simea atras spre viaa de reculegere i rugciune, pe care a descoperit-o în mnstirea cistercienilor din apropierea casei printeti. Dupce a terminat studiile superioare la Universitatea pe care nu de multvreme o înfiinase regele Carol al IV-lea în Praga, a fost sfinit preot. Prima misiune încredinata fost aceea de predicator în catedrala oraului.


Locuitorii din Praga, i îndeosebi studenii, l-au înconjurat cu mare drag i-i ascultau cu bucurie cuvântul. I s-a oferit un scaun episcopal, de asemenea, i alte posturi de mare însemntate i cu venituri substaniale, dar el a refuzat categoric. A acceptat doar oficiul de administrator al operelor de binefacere, considerând castfel va avea posibilitatea svinîn ajutorul celor muli i lipsii. Ioan nu s-a mulumit doar sîmpartajutoare materiale, shrneascsufletele cu predicile i apostolatul su, ci i-a oferit serviciile i în aprarea drepturilor oamenilor simpli în conflictele cu cei înstrii i puternici. Aceastactivitate a trezit împotriva lui o urascunscu grij, dar neadormit, chiar i în sufletul tânrului rege Venceslau.

Regele avea i alte motive de a nu-l vedea cu ochi buni pe neobositul propovduitor al Evangheliei. Crescut de o mamfrivol, ameit de linguelile unor supui interesai, tânrul Venceslau s-a lsat pradunei viei dezordonate, clcând în picioare iubirea sincera soiei sale, Ioana, care trebuia ssuporte o viaţă de chin. Pentru linitirea i întrirea sufletului ei, s-a adresat în spovadpreotului Ioan. Acesta îi ddea îndrumrile i încurajarea credinei, ajutând-o pe Ioana s-i regseasccalmul i curajul vieii. Venceslau, ca orice soincorect, începu so bnuiascpe soie de complicitate la aciuni organizate împotriva lui. Astfel cprin ademeniri i linguiri s-a adresat s-i descopere destinuirile din spovadale Ioanei. Preotul, pstrându-i calmul i demnitatea, rspunde: Non licet (Nu este îngduit). Atunci regele a început sîl amenine, dar de fiecare data primit acelai rspuns: Non licet. Drept consecință, sfântul preot a fost aruncat în carceră şi torturat. S-a folosit scaunul de tortur, i s-au rupt câteva coaste, membrele i-au fost arse cu tore aprinse. Ioan spunea doar atât: Isuse, Marie.

Nereuind sobinnicio mrturisire, Ioan a fost pus în libertate, cerându-i-se sse mai gândeasc. În ajunul srbtorii Înlţării Domnului, în ziua de 16 mai 1383, preotul trecea prin faa palatului. Venceslau vzându-l, a poruncit sfie adus la el: ori vorbeti, ori vei muri chiar în noaptea aceasta, îi spuse, în culmea mâniei, Venceslau. ÎnsIoan tcu i îl privi comptimitor. Luai-l din ochii mei i aruncai-l în râu. Clii dinainte pregtii au pus mâna pe el i, de pe podul ce leagPraga Micde Praga Mare, l-au aruncat în apele râului Moldava. În timpul nopii, o lumină neobinuitplutea încet deasupra apei. Regina, din apartamentul ei, vzând neobinuitul fenomen, a alergat la rege s-l întrebe: ce sfie oare acea luminpe ap? Cuprins de remucri i spaim, Venceslau aleargdin camerîn camer, negsindu-i linitea.

Trupul martirului, martir al secretului spovezii, a fost înmormântat în Catedrala Mitropolitan. În ziua de 14 aprilie 1719, dupmai bine de 300 de ani, corpul este deshumat i, spre uimirea tuturor, limba a fost aflatintact. i astzi, un relicviar pstreazlimba care a tiut stacchiar în faa morii i care i astzi, vorbete lumii întregi.

Rugciune
Sfinte Ioan Nepomuk, tu eti un exemplu de slujitor al lui Dumnezeu care te-ai artat vrednic de darul preoiei, într-un mod deosebit prin pstrarea secretului spovezii pe care preoii sunt datori sîl respecte frnici o excepie. Invocm mijlocirea ta asupra Bisericii cerând harul ca acest dar sfie primit i trit aa cum se cuvine: savem oricând curajul de a ne mrturisi pcatele, contieni cfacem acest lucru în faa lui Dumnezeu, iar preotul este acel instrument vizibil prin care ni se acordiertarea i în acelai timp ne rugm, prin mijlocirea ta, pentru preoi sfini care sfie semne vizibile ale Tatlui milostiv pe pmânt. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent