Translate

01 mai 2016

2 mai: Sfântul Atanaziu, episcop și învățător al Bisericii

În galeria bogata Prinilor Bisericii, figura cea mai dramatică şi mai impresionantrmâne sfântul Atanaziu, nscut în oraul Alexandria din Egipt, în anul 295. Aprtor îndârjit al dreptei credine în timpul crizei ariane, îndatdupConciliul Ecumenic din Nicea, a pltit rezistena sa eroicprin cinci perioade de exil, în care a fost trimis de împraii Constantin, Constans, Iulian i Valens. Arie, un preot ieit chiar din sânul Bisericii din Alexandria, tgduind adevrul cFiul este de aceeai fiinţă cu Tatl, amenina sloveascchiar în inima cretinismului: dacIsus Cristos nu este Fiul lui Dumnezeu, dacnu este El însui Dumnezeu, ce îneles mai are Rscumprarea omenirii?

Într-o lume care, dupcuvântul sfântului Ieronim, pe neateptate s-a vzut ceste arian, rmânea în picioare un mare lupttor: Atanaziu. La vârsta de 33 de ani, ajungea pe scaunul episcopal din Alexandria, unul dintre centrele însemnate ale acelui timp i locul de natere al ereziei ariane. Atanaziu avea stofde lupttor i, când era necesar slupte cu adversarii si, el era cel care pornea mai întâi la atac: îmi pare bine atunci când trebuie smapr, scrie el în Apologia fugii.

Ultimele douperioade de exil le-a petrecut în pustiu, alturi de prietenii si pustnici, care, dei oarecum rupi de structurile sociale i bisericeti normale, se simeau bine în compania unui episcop autoritar i intransigent ca Atanaziu. Pentru aceti pustnici, vijeliosul episcop de Alexandria a scris o mare oper: Istoria arianilor pentru monahi. Din ea ne-au rmas puine pagini, dar suficiente pentru a ne da seama de temperamentul lui Atanaziu. El tia svorbeasccu oamenii care nu îneleg figurile de stil i, pentru ei, le spunea lucrurilor pe nume. Îi înfrunta pe împrai, atribuindu-le porecle lipsite de respect, îi lua în derâdere pe adversari, dar vorbea cu multcldură şi entuziasm despre adevrurile care-i stteau la inim, pentru a-i feri pe credincioii si de mrejele profeilor mincinoi.

În numeroasele lui peregrinri forate, a ajuns i în Apus, la Roma i Treviri. Aici a fcut sfie cunoscut monahismul egiptean, ca formde viaţă organizatîntr-un mod original în mijlocul pustiului. Drept exemplu viu, a prezentat figura impuntoare a sfântului Antonie, în celebra lucrare Vita Antonii, care, de-a lungul veacurilor, avea satragspre linitea mnstirilor nenumrate suflete însetate dupadevrata pace i desvârire a vieii.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, care l-ai chemat pe sfântul episcop Atanaziu sapere credina în dumnezeirea Fiului tu, d-ne, te rugm, harul, ca, bucurându-ne de învăţătura i de ocrotirea lui, scretem necontenit în cunoaterea i în iubirea ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent