28 mai 2016

29 mai: Sfântul Maxim, episcop

Sfântul Maxim, episcop de Torino, nscut pe la jumtatea secolului al IV-lea, în Piemont, i mort între anii 408-423, este considerat fondator al diecezei de Torino, creatla iniiativa sfântului Ambroziu i a sfântului Eusebiu de Vercelli. Însui sfântul Maxim se declara ucenic al sfântului episcop de Vercelli.

Despre intensa lui activitate apostolicne dau mrturie numeroasele sale predici i omilii, scrise într-un stil clar, convingtor: din ele ni se descoperun caracter blând i binevoitor, care tie sdojenească şi sdemonstreze cu fermitate i, adesea, cu o ironie fin. Îi îndeamna pe credincioii si, înspimântai de apropierea armatelor nvlitoare, s-i pregteascarmele postului, rugciunii i milosteniei, iar celor fricoi, care se grbeau sfugdin ora, le spunea: este un copil nedrept i nelegiuit acela care îi prsete mama aflatîn primejdie. Patria ne este mamdulce...

Recurge la ironie pentru a combate superstiiile, ca aceea de a scoate strigte puternice când avea loc vreo eclipsde lun, pentru a-i veni în ajutor streaccu bine durerile facerii. El comenteaz: cu adevrat luna e în durerile facerii când o cinprea copioasvumple pântecele i capul vi se leagnîntr-o parte i alta de prea multbutur. Când expunea teme de învăţăturdogmatic, cuvântul su limpede se inspira îmbelugat din paginile Sfintei Scripturi.

Rugciune
Dumnezeule, lumina credincioilor i pstorul sufletelor, care l-ai aezat în Bisericpe sfântul episcop Maxim, spre a pstori prin cuvânt oile tale i a le cluzi cu exemplul su, d-ne harul, ca, prin mijlocirea lui, spstrm credina pe care ne-a împrtăşit-o i surmm calea pe care ne-a artat-o. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent