01 mai 2016

1 mai: Sfântul Iosif Muncitorul

Papa Pius al XII-lea, în anul 1955, a instituit srbtoarea sfântului Iosif Muncitorul, cu gândul de a propune un model i un protector pentru muncitorul cretin. Orice munc, spunea el în radiomesajul de Crciun din 1942, are în sine o demnitate specifică şi o strânslegturcu desvârirea personalităţii umane, prerogativă şi demnitate ce nu sunt umbrite câtui de puin de oboseala i greutatea ce trebuie suportate ca urmare a pcatului strmoesc, din ascultare i supunere faţă de voina lui Dumnezeu. Cristos însui a voit sfie muncitor cu braele, trind o mare parte din viaţă în atelierul lui Iosif, sfântul cu mâinile bttorite, lemnarul din Nazaret.

Biserica, inspirându-se din Tradiia de a boteza altdatanumite srbtori pgâne pentru a le înzestra cu noul coninut cretin, a aezat srbtoarea civila muncii sub puternicul patronaj al sfântul Iosif. Muncitor întreaga sa viață, cine a fost mai recunosctor lui Dumnezeu Tatl prin munca sa de fiecare zi? Pe acest umil lucrtor Dumnezeu l-a ales svegheze asupra copilriei Cuvântului Întrupat venit smântuiasclumea prin umilina crucii.

Nu este el fiul tâmplarului? Se spunea despre Mântuitorul. Iosif, cunoscut la Nazaret ca soul Mariei i tatl lui Isus, om drept, fralte posibilități decât cele câtigate prin munca mâinilor sale, acesta care nu a avut parte de onoruri, se aratca model al lucrtorului dupinima lui Dumnezeu.

Sne amintim cnu succesul ci efortul garanteazmeritul i rsplata. Precum sfântul Iosif, sîmbrcm munca nostrcu credință, speranță și caritate ca sobinem transformarea divina nevoilor ordinare. Acest spirit supranatural va evita nemulumirea i insatisfacia. Dupexemplul sfântului patriarh, munca noastrsse întâlneasccu rugciunea astfel încât lucrarea noastrsdevinrugciune.

Rugciune (sfântul Pius al X-lea)
Slvite sfinte Iosife, modelul tuturor acelora care muncesc, dobândete-mi harul de a munci în spirit de pocință pentru ispășirea numeroaselor mele pcate, de a munci în contiință, punând mai presus de propriile înclinaii respectarea datoriei, smuncesc cu recunotință și bucurie, privind ca pe o onoare folosirea i dezvoltarea prin munca darurilor primite de la Dumnezeu, smuncesc în ordine, pace, în cumptare i rbdare, fra da niciodatînapoi în faa oboselii i a dificultăților, smuncesc mereu cu intenie curată și cu dezlipire de sine având mereu dinaintea ochilor realitatea morii i socoteala pe care va trebui so dau pentru timpul pierdut, talanii nefolosii, binele nerealizat i pentru vana satisfacie a succesului, atât de nefaste operei lui Dumnezeu. Totul pentru Isus, totul pentru Maria, totul pentru a te imita pe tine, sfinte patriarh Iosif! Aceasta va fi deviza mea în viață și la moarte. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent