16 mai 2016

17 mai: Sfântul Pascal Baylon, călugăr

Nscut în ziua de Rusalii, la 16 mai 1540, în localitatea Torre Hermosa din Spania, i mort tot în srbtoarea Rusaliilor la 17 mai 1592, aproape de Valencia, acest umil frate laic, care nu s-a considerat vrednic sprimeascsfinirea preoeasc, a fost într-adevr un rod al Rusaliilor, favorizat cu daruri extraordinare din partea Duhului Sfânt, îndeosebi cu darul înelepciunii infuze. Pascal Baylon, neavând studii deosebite, i-a trit viaa de mnstire îndeplinind oficiul de portar, dar este considerat teolog al Sfintei Euharistii, nu numai pentru disputele pe care le-a susinut cu calvinii, în timpul unei cltorii prin Frana, dar i pentru scrierile ce ne-au rmas de la el, un rezumat din cele mai mari tratate asupra acestui argument.

Mai mult decât subiectul preferat al discuiilor, Sfânta Euharistie a fost centrul vieii sale spirituale, astfel încât a meritat sfie ales de ctre papa Leon al XIII-lea patronul asociaiilor euharistice, i mai târziu patron al congreselor euharistice internaionale. Biografii si istorisesc c, în timpul funeraliilor, când s-a ajuns la momentul ridicrii Ostiei i a Potirului, fratele Pascal, al crui trup aezat în sicriu era înepenit de frigul morii, i-a deschis ochii, a ridicat capul i a mai privit o datpâinea i vinul mesei euharistice, ca ultimmrturie a iubirii sale faţă de dumnezeiasca taina altarului.

Prinii si, fiind foarte sraci, l-au pus la muncdin fragedcopilrie. Mai întâi a trebuit spzeascmica turmde oi a familiei, apoi l-au dat ca slugla un cresctor de vite mai înstrit. Departe de societatea oamenilor i de biseric, el petrecea în rugciune ore întregi, se lipsea chiar i de srccioasa mâncare ce i se ddea, spre a-i mortifica trupul, i adesea îi aplica lovituri dureroase cu biciul. La vârsta de 18 ani, a cerut sfie primit în conventul frailor franciscani observani, dar a fost refuzat categoric. i el, la rândul su, a refuzat o motenire bogatpe care i-o oferea un mare cresctor de vite din acele pri, Martino Garcia. Dar, crescând renumele sfineniei sale i numrul faptelor minunate svârite de el, i s-au deschis porile mnstirii, unde a depus jurmântul celor trei voturi la 2 februarie 1564, exprimându-i dorina de a rmâne simplu frate laic, deoarece se considera nedemn de a dori sdevinpreot.

Înainte de a fi primit în mnstire, dacse afla cu turma în apropierea unei biserici, atunci când sunetul clopotului vestea momentul prefacerii, el cdea rpit în extaz. Când îi revenea, descria întocmai desfăşurarea slujbei, persoanele, odjdiile, ca i cum ar fi fost acolo, dei între el i altar se aflau pereii bisericii. Acest elan de profunddevoiune euharisticeste nota dominanta întregii sale viei sufleteti; pocinele grele pe care le-a practicat nu erau expresia dorinei de a se chinui, ci expresia imensei bucurii ce-i copleea sufletul în aa msurîncât i trupul se voia dezlegat de povara materiei. A murit la vârsta de 53 de ani. Douzeci de ani mai târziu, la 29 octombrie 1618, a fost proclamat Fericit, iar în 1690, a fost declarat Sfânt.

Rugăciune
Dumnezeule, care ai inspirat sfântului Pascal o profunddragoste față de taina Sfintei Euharistii, ajut-ne i pe noi sne însuim aceeai bogăție spiritualdin ospățul divin. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent