08 mai 2016

9 mai: Sfântul Pahomie, pustnic

Din dorina de a ajunge la o desvârire spiritualdeosebit, muli cretini, în primele veacuri, se retrgeau în pustiu, unde îi impuneau o viaţă aspr, trind într-o singurtate aproape total. Dei râvna lor a fost ludată şi preuitde lumea cretin, s-a pus întrebarea dacîndârjirea lor în a se supune la cazne, posturi, vegheri prelungite era o trire autentica evangheliei sau o vocaie cu totul special. Mai mult, singurtatea lor îi punea în primejdia de a cdea în orgoliu sau în atitudini bizare. Pentru eliminarea acestei primejdii, un clugr egiptean din secolul al IV-lea, Pahomie, a propus o nouformde viaţă clugreasc: cenobismul, sau viaa comun, formîn care disciplina i autoritatea eliminanarhia anahoreilor.

El i-a format pe ucenicii si la viaa în comun, întemeind, nu departe de malurile Nilului, primul cenobium, comunitate de viaţă spiritual, dupexemplul aceleia întemeiate de apostoli la Ierusalim, bazatpe comuniunea în rugciune, în munc, în grija de cele necesare vieii, concretizatîntr-o sinceră şi deplinslujire reciproc. Legea fundamentalcare reglementa aceastviaţă era Sfânta Scriptur, pe care clugrul o învăţa pe de rost i o recita cu glas sczut în timp ce se ocupa de lucru manual. Aceasta era i principala formde rugciune: întâlnirea cu Dumnezeu prin sacramentul Cuvântului.

Sfântul Pahomie s-a nscut în Egiptul de Sus, în anul 287, din prini pgâni. La vârsta de douzeci de ani, a fost înrolat cu fora în armata imperială şi a ajuns prizonier în Teba, împreuncu ali recrui. Ascuni de întunericul nopii, câiva cretini s-au apropiat de ei i le-au oferit ceva de mâncare. Gestul necunoscuilor l-a impresionat pe Pahomie, care i-a rugat s-i spuncine i-a îndemnat sfacaceasta. Dumnezeu din cer, a fost rspunsul cretinilor. În noaptea aceea, Pahomie s-a rugat la Dumnezeul cretinilor s-l scape de lanuri, fgduind în schimb s-i dedice viaa cu totul slujirii sale. Fiind pus în libertate, i-a împlinit fgduina, cerând sfie primit în comunitatea cretin.


Câtva timp a dus o viață ascetic, de rugciune i post, lucrând la diferite familii. Apoi, timp de apte ani, a stat sub conducerea unui clugr în vârst, Palamon. Într-o zi, aflându-se în singurtatea pustiului, o voce misterioasi-a cerut s-i fixeze acolo locuina, deoarece în jurul lui se va aduna o mulime de ucenici. Era în anul 325. Dupdouzeci i trei de ani, în 348, când Pahomie prsea acest pmânt, în inutul acela erau noumnstiri de brbai i una de femei, cu peste apte mii de clugri i clugrie. Locul unde a fost înmormântat sfântul Pahomie a rmas necunoscut, deoarece pe patul de moarte l-a chemat pe ucenicul su, Teodor, i i-a cerut s-i promitcva ascunde rmăşiele sale pmânteti, astfel încât pe mormântul su snu se ridice nici un fel de biseric, asemntoare cu martyrion, capele ce se ridicau pe mormintele martirilor. Era ultimul act al vieii sale de adâncumilinţă şi totaldruire numai lui Dumnezeu.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai chemat pe sfântul Pahomie scaute în mijlocul acestei lumi împrăţia ta prin trirea dragostei desvârite, d-ne, te rugm, harul, ca, întrii de mijlocirea lui, sînaintm cu bucurie pe calea iubirii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent