16 mai 2016

17 mai: Fericitul Ioan Scheffler, episcop martir

Ioan (János) Scheffler s-a nscut în 29 octombrie 1887 la Cmin, într-o familie de clcai cu zece copii. A avut o capacitate intelectualde excepie, fiind în tot acest timp un student remarcabil. A studiat la colegiul catolic din Satu Mare, la Universitatea Pazmany Peter din Budapesta iar, duphirotonirea sa (1910), în Roma la Universitatea Gregorian, unde a devenit doctor în drept canonic. A fost apoi numit profesor de religie i primul director al Colegiului Romano-Catolic din Satu Mare între 1917-1923. În perioada interbelica fost profesor de teologie la Satu Mare i Oradea, participând la Congresele Euharistice Internaionale de la Chicago, Cartagina, i Dublin.


Sfântul Scaun l-a numit în 1942 episcop al Diecezei de Satu Mare, iar în 1948 devine episcopul comun al diecezelor reunite de Satu Mare i Oradea. Sensibilitatea pentru problemele sociale, aprarea celor nevoiai i persecutai l-a însoit pe întregul parcurs al vieii sale. În timpul celui de-al doilea rzboi mondial, guvernul maghiar a suspendat, datoritinterveniei sale, internarea într-un domiciliu forat a episcopului greco-catolic de Baia Mare, Alexandru Rusu. A încercat s-i ajute pe evrei i pe toi cei deportai în lagre de concentrare. Din aceastcauzautorităţile l-au ameninat c-l vor deporta i pe el, dacnu renunţă la aprarea lor. i-a salvat preoii ridicai cu fora de trupele SS, iar în ianuarie 1945 a intervenit personal la prefectul român al judeului i la comandantul sovietic ca sîmpiedice deportarea credincioilor si de origine german, pe vabi, însfrsucces.

i-a atenionat încdin 1943 preoii i credincioii despre consecinele rzboiului i ale unui posibil regim ateisto-comunist, despre persecuiile i suferinele care sunt de ateptat. A accentuat necesitatea acceptrii sacrificiului, ispăşirii i pocinei. i-a atenionat preoii: bunul pstor nu dbir cu fugiii i a dat un exemplu personal atunci când nu a acceptat oferta de a prelua conducerea unei dieceze din Ungaria.

i-a protejat preoii de politica oricrui partid, dar confruntarea cu statul nu a putut so evite nici Biserica nici el. Guvernul român a denunat la 19 iulie 1948 concordatul încheiat cu Sfântul Scaun, iar noua lege a cultelor a desfiinat Dieceza de Satu Mare-Oradea. Episcopul a fost pensionat de ctre guvern, care i-a interzis exercitarea funciei episcopale.

A organizat în secret, pentru seminariti, în diverse parohii din diecez, aa numita pregtire teologicsubteran. S-a confruntat cu intenia autorităţilor comuniste care doreau sdespartBiserica Catolicdin România de Papa de la Roma. În probleme de principiu nu a fost dispus la nici un compromis, rmânându-i necondiionat fidel Papei.

La 23 mai 1950 a fost internat în conventul franciscan de la Baia de Cri(jud. Hunedoara), pe care nu a avut voie s-l prseasc. A dat dovaddin nou de trie de caracter atunci când puterea comunistdin România s-a gândit la persoana sa pentru a conduce în Ardeal, în locul episcopului Áron Márton, singura diecezrecunoscut, pe care o doreau independentde Roma. Nu a acceptat rolul de marionetce i-a fost rezervat, de aceea l-au arestat i l-au deinut între 11 martie i 12 septembrie 1952 la Ministerul de Interne de la Bucureti, iar de aici l-au dus la închisoarea de la Jilava. Au iniiat un proces inventat împotriva lui. Au vrut sîl învinuiasccu acuzaiile obinuite în procesele politice nscocite de comuniti: spionaj în favoarea Vaticanului i trdare de ar. Procesul înscenat împotriva lui nu a mai avut loc deoarece torturile i condiiile inumane din închisoare i-au distrus sntatea. A murit la 6 decembrie 1952, în închisoarea de la Jilava.

A fost îngropat într-un mormânt nemarcat, dar locul exact a fost consemnat de preotul ortodox al închisorii, care i-a ajutat un coleg catolic sexhumeze rmăşiele pmânteti ale episcopului i sle transporte în secret acas, la Satu Mare. Acolo au fost aezate în cripta Catedralei Romano-Catolice i au rmas acolo pânla 17 iunie 2011. Atunci au fost mutate într-un nou loc de veci, sub un monument funerar ridicat chiar în înteriorul catedralei, în altarul secundar.

Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaiei pentru Cauzelor Sfinilor a spus despre fericitul Ioan cne cheamsfim statornici i puternici în trirea celor zece porunci, a fericirilor evanghelice i în mrturisirea acestora.


Rugciune

Dumnezeule, care, pentru a da strlucire Bisericii tale,
ai binevoit s-l împodobeti pe fericitul episcop Ioan cu biruina martiriului, d-ne cu îndurare harul,
ca, dupcum el a fost prtade ptimirea Domnului,
sne învrednicim i noi a păşi pe urmele lui
i a ajunge astfel la bucuriile venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent