10 mai 2016

11 mai: Sfântul Mamert, episcop

Sfântul Mamert este legat de procesiunea ce se obinuiete a se face în zilele de Rogaiuni, trei zile înainte de srbtoarea Înlţării, când, la slujbe i apoi, în procesiuni în afara bisericii se fac rugciuni pentru a se cere de la Dumnezeu îndeprtarea calamităţilor naturale. Aceastdeprindere a fost iniiatde sfântul Mamert. El era episcop în Vienne, din provincia Dauphine, în Frana, când a izbucnit un incendiu ce urma smistuie întreg oraul. 

Sfântul Mamert vzând aceasta a început sse roage fierbinte, vrsând lacrimi de durere pentru nenorocirea ce se abtuse peste ei. Când lacrimile au atins pmântul, flcrile au început sse retragă şi incendiul s-a stins încetul cu încetul. Atunci, sfântul episcop s-a gândit screeze o srbtoare liturgicpentru a cere de la Dumnezeu ocrotire împotriva calamităţilor naturale. Aceastsrbtoare, numitRogaiuni, s-a extins în întreaga Galie, iar Papa Leon al II-lea, în secolul al VII-lea, a adoptat-o pentru Biserica Universal. Sfântul Mamert a murit în anul 477.

Rugciune
D-ne, te rugm, Dumnezeule atotputernic, harul, scinstim precum se cuvine amintirea sfântului episcop Mamert. Tu ai voit ca el sfie de folos prin cuvânt i exemplu celor în fruntea crora a fost pus: f-ne ssimim necontenit i noi ajutorul mijlocirii sale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent