14 mai 2016

15 mai: Sfântul Isidor Plugarul

Sfântul Isidor a mers pe calea sfineniei lucrând pmântul. Locul su de natere este Madrid, unde a vzut lumina zilei prin anul 1110. Srcia l-a silit, chiar din tineree, scaute de lucru la ar, oferindu-i munca braelor pentru cele necesare vieii lui i a familiei.

Asemenea multor ţărani, se scula o datcu cântatul cocoilor, pentru a putea lua parte la Sfânta Liturghie înainte de începerea lucrului la câmp. Primul proprietar la care a gsit de lucru, un oarecare Vera, i-a dat seama imediat de hrnicia i corectitudinea lui. Totui, acest neobosit lucrtor a fost acuzat de tovarăşii si cfuge de munc. Pentru a-i face timp de rugciune, spuneau ei plini de gelozie, Isidor îi prsete locul de munc. Era adevrat c-i plcea spetreacmai mult timp în rugciune, dar ora oferitlui Dumnezeu o recupera prin hrnicia cu care folosea cellalt timp, sub razele arztoare ale soarelui. Proprietarul totui i-a cerut s-i dea întreaga recoltde pe poriunea luatîn arendă şi srenune sse mai roage în timpul lucrului. Dumnezeu a rspltit rbdarea umilului su servitor, înmulind în chip miraculos puinul grâu care îi mai rmsese în hambar.

Întorcându-se la csua sa din Madrid, a fost angajat de un alt proprietar, mai înelegtor, pe nume Juan Vargas, care l-a luat s-i fie mâna lui dreapt. Ajuns din nou inta vorbelor rutcioase ale celorlali muncitori, Isidor primete în linite i aceastîncercare, frsprotesteze. Vargas, voind sse convingsingur cum stau lucrurile, se ascunde aproape de locul unde lucra Isidor. A vzut atunci cum el se aeza în genunchi i se ruga, iar puin mai departe, a observat cum un înger conducea boii i un altul ducea plugul. Din acea zi, stima faţă de Isidor s-a transformat într-o adevratdevoiune. Isidor nu a cutat sobinanumite avantaje personale de la bunvoina stpânului su, ci a continuat slucreze pmântul cu acelai zel ca mai înainte, împrind celor mai sraci decât el din ceea ce câtiga cu sudoarea frunii sale.

Întotdeauna avea ceva de dat celor nevoiai. Chiar i pentru psri, arunca pe drumul înzpezit pumni de grâu, frca sacul sse goleasc. Îndatdupmoarte, prin anul 1170, contemporanii si, din toate clasele sociale, au recunoscut cIsidor a fost nu numai un cultivator de pmânt, dar i un semntor de pace i iubire. Regele Filip al II-lea, vindecat de o boalgrea prin mijlocirea sfântului Isidor, a devenit un mare susintor al cauzei de canonizare, i astfel, în anul 1622, la 12 martie, umilul agricultor a fost ridicat la cinstea altarelor i propus ca model i încurajare de trire cretineascnu numai pentru cei care stropesc pmântul cu sudoarea lor, dar i pentru capetele încoronate.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai chemat pe sfântul Isidor scaute în mijlocul acestei lumi împrăţia ta prin trirea dragostei desvârite, d-ne, te rugm, harul, ca, întrii de mijlocirea lui, sînaintm cu bucurie pe calea iubirii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent