06 mai 2016

7 mai: Sfânta Roza Venerini, călugăriță

Roza Venerini s-a nscut la Viterbo în 1656. Tatl su era medic, iar mama provenea dintr-o familie cu o bunstare material.

A avut o mare dificultate sdiscearnpropria vocaie. Nici viaa de cstorie i nici viaa consacratnu preau pentru ea. Dorea sse consacre lui Dumnezeu, dar viaa de mnstire nu era prea atrgtoare. Ascultând de sfatul directorului spiritual cuto noucale: împreuncu douprietene a deschis în 1685 la Viterbo o coalpubliccare îi propunea sinstruiasctinerele i în acelai timp sle transmitadevrurile credinei. Au urmat în decurs de câiva ani vreo zece coli în diecezele din vecintate.

A avut parte de multe dificultăți. Stilul de viață ales nu era prea uor acceptat: mici comunități de dousau trei maestre care se aflla mijloc între viaa consacrată și cea laic. Roza, apropiatspiritualității iezuite, i-a urmat cu tenacitate angajamentul deoarece se simea cu adevrat pironitvoinei lui Dumnezeu pentru care nu conteaznici moartea, nici viaa.

A murit la Roma la 7 mai 1728. Papa Benedict al XVI-lea a canonizat-o la 15 octombrie 2006.

Rugciune
Dumnezeule, care ai chemat-o pe sfânta Roza scaute în mijlocul acestei lumi împrăţia ta prin trirea dragostei desvârite, d-ne, te rugm, harul, ca, întrii de mijlocirea ei, sînaintm cu bucurie pe calea iubirii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent